Потокът на руски газ към европейски клиенти е намалял по вина на самия Запад, заяви руският президент Владимир Путин, предупреждавайки, че доставките може да продължат да се свиват. 

ЕС се опасява, че Русия може да спре газовите доставки, за да провокира икономически и политически хаос в Европа през зимата, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Путин каза пред руски медии в Техеран, където разговаря с лидерите на Иран и Турция, че количествата газ, транспортирани по газопровода "Северен поток-1" до Германия, ще продължат да спадат - от 60 милиона до 30 милиона кубични метра дневно, ако бързо не бъде сменена турбина. 

Той допълни, че Русия би могла да пусне в експлоатация завършения неотдавна "Северен поток-2", но само с половината от планирания му капацитет, тъй като останалите количества газ се използват за вътрешни нужди. 

Руският лидер също така предупреди Запада, че планът за ценови таван на руския петрол като част от санкциите срещу Москва заради нахлуването в Украйна ще дестабилизира световния петролен пазар и ще доведе до скок на цените. 

"Чуваме някакви налудничави идеи за ограничаване на обемите руски петрол и лимит за цената на руския петрол. Резултатът ще бъде същият - повиване на цените. Цените ще скочат до небето", заяви той.