Какво ли си мисли един руски войник миг преди да бъде убит в Донбас?

Може би потъва в самосъжаление за пропиления си живот? Или пък изпитва угризения за престъпленията, в които е взел участие или пък е наблюдавал мълчаливо встрани? Вероятно се пита: "Как ще реагират най-близките ми, когато научат за моята смърт"?

"Россия 1" предлага отговор на последния въпрос - като убият сина ви, купете си лада.

В репортаж по руската държавна телевизия са представени опечалените майка и баща на преждевременно умъртвения руски войник Алексей. Но историята има положителен край - родителите може и да са загубили сина си, но с получената от държавата компенсация за загиналите, позната сред руския народ като "пари за ковчег", са купили лада:

"Също както дядовците и прадядовците си, Алексей се бори срещу фашизма", задава тона журналист.

След това се пренасяме до истинската тема на репортажа - бялата лада.

"В памет на сина ни си купихме нова кола", разказва бащата и показва превозното средство.

Той допълва, че Алексей е мечтал да си купи именно такава бяла кола.

"Първото ѝ пътуване е до гробищата", завършва журналистът.

Алексей и семейството му са от Саратовската област. Това е един от най-бедните региони на Русия, въпреки че е сред най-богатите на природни ресурси. Репортаж на руската версия на "Свободна Европа" от 2019 г. разкрива, че много от жителите на най-големия град и административен център на областта - Саратов, все още живеят в бараки, построени от германци през Втората световна война.

Затова подобна цинична реклама едва ли ще предизвика възмущение сред зрителите на "Россия 1". По-скоро ще ги накара да си мечтаят за бели лади или "пари за ковчег".