Русия планира да анексира още украински територии, използвайки сценария на окупирането на Крим, твърдят САЩ, предаде Би Би Си.

Позовавайки се на американското разузнаване, говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза, че Русия вече полага основите за анексията. В отделно изказване руският външен министър Сергей Лавров потвърди това, заявявайки, че териториалните амбиции на страната му вече се простират отвъд границите на украинските Донецка и Луганска област.

Окупираните региони на Украйна могат да проведат "фиктивни" референдуми за присъединяване към Русия още през септември, каза той.

Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. след референдум, който беше широко смятан за нелегитимен.

„Искаме да бъдем ясни  пред американския народ“, каза Кърби пред репортери. „Никой не се заблуждава. Путин избърсва праха от сценария от 2014 г.“

Той обвини Русия, че е назначила нелегитимни проруски служители да управляват окупираните региони на Украйна с цел организиране на референдуми за присъединяване към Русия.

Резултатите от гласуването ще бъдат използвани от Русия, "за да се опита да претендира за анексиране на суверенна украинска територия", каза  Кърби.

Русия вече е поставила свои собствени регионални и местни служители в частите на Украйна, които е окупирала.

Крим беше анексиран от Русия през 2014 г. след набързо организиран референдум - смятан за незаконен от международната общност, в който гласоподавателите избраха да се присъединят към Русия.

Много привърженици на Киев бойкотираха вота и кампанията не беше нито свободна, нито честна.

Подобни гласувания, проведени в други части на Украйна, почти сигурно биха довели до подобна ситуация.

Кърби каза, че "разкрива" руските планове, "така че светът да знае, че всяко предполагаемо анексиране е предумишлено, незаконно и нелегитимно", и обеща, че ще има бърз отговор от САЩ и техните съюзници.

Областите, набелязани за анексиране, включват Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск, каза той.

Отделно днес Лавров потвърди открито американските "разкрития".

„Задачите ще бъдат преместени географски още по-далеч от сегашната линия“, каза той, цитиран от онлайн списанието "Спектър" (Спектр).

„Когато имаше среща на преговарящите в Истанбул, имаше една география... Сега географията е друга. Това далеч не са само ДНР и ЛНР (самообявилите се на територията на Украйна Донецка и Луганска народни републики, признати досега само от Москва - б.а.), това е и Херсонска област, Запорожка област и редица други територии и този процес продължава, и продължава последователно и упорито “, каза Лавров в интервю за телевизионния канал "Русия днес" (Russia Today).

Министърът обясни тази „географска промяна“ с доставките на най-новите далекобойни западни оръжия за Украйна. 

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин съобщи, че страната му ще предостави на Украйна още четири мибилни реактивни установки за залпов огън HIMARS.