Без червени линии. Засега. Подкрепа за антикорупционния закон. Засега. 

Така може да се обобщи резултатът от проведените днес преговори за съставяне на правителство в рамките на този парламент между БСП и партията, свалила правителството - "Има такъв народ". Тези разговори следват проведените вчера такива с "Продължаваме промяната", като от ИТН затвърдиха в последствие новото салпрои решение - този път да подкрепят проекта на ПП за КПКОНПИ, внесен набързо, след като Слави Трифонов изтегли министрите си.

Този проект се превърна в крайъгълен камък за преговорите. От ПП поставиха пред мандатоносителя БСП условие - да намери подкрепа за него. От ИТН не са генерално против, но критикуват текстовете и настояват за сериозна ревизия между двете четения. Това повториха и днес. Въпреки че вчера шефката на кабинета на премиера и правителствен говорител Лена Бориславова даде да се разбере, че от ПП настояват за подкрепа на закона в този му вид.

Така днес се очаква правната комисия в парламента най-сетне да събере кворум за КПКОНПИ, бламиран досега от представителите на Слави Трифонов, и да приеме проекта на първо четене, а другата седмица - и в зала.

Сдържани от ИТН обаче бяха по въпроса за това биха ли подкрепили министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия. Като му дойдело времето и като се видели номинациите.

Червени линии от ИТН не са поставяли днес, посочи зам.-председателят на партията Тошко Йорданов в отговор на питане все така ли от партията са против Кирил Петков и Асен Василев да са възможни кандидати за министър-председател. Това обаче не означава, че от партията изведнъж са ги припознали. Йорданов посочи само, че персонален състав на Министерския съвет все още не е обсъждан.

Левицата и хората на Трифонов са се разбрали и да се включат в изготвената от ПП, БСП и "Демократична България" управленска и законодателна програма някои идеи и на ИТН - като закона за личната помощ, този за радиото и телевизията и др.

Очаквайте подробности