Чешкото правителство постигна съгласие за начало на преговори със САЩ за доставка на изтребители Ф-35 "Лайтнинг 2" на американската корпорация "Локхийд Мартин", за да замени сегашните си изтребители "Грипен", съобщи днес премиерът Петър Фиала, цитиран от Ройтерс и БТА.

Централноевропейската членка на НАТО ще започне преки преговори и за закупуване на бойни машини на пехотата (БМП) Си Ви-90 (CV-90) на британската фирма "БАЕ систъмс" ( BAE Systems).

"Това е поредна стъпка към модернизирането на армията и изпълнението на съюзническите ни задължения", обяви чешкият премиер на излъчена на живо по телевизията пресконференция.

Той подчерта, че "това са важни решения във времена, когато сигурността на Европа и Чехия е изправена пред нови предизвикателства заради руската агресия в Украйна".

Министърката на отбраната Яна Чернохова посочи, че Чехия иска да купи 24 изтребителя Ф-35. Страната в момента разполага с 14 самолета "Грипен", които са шведско производство и са отпуснати по договор за наем до 2027 г. През юни "Локхийд Мартин" обяви, че през 2026 г. може да достави първите изтребители Ф-35 на съседна Германия и че очаква още поръчки за самолети от този модел от Европа, включително евентуално от Гърция и Чехия.

Министерството на отбраната на САЩ се споразумя с компанията през следващите три години да произведе около 375 изтребителя.

Чешкото правителство същевременно отмени проточил се търг за 2,6 милиарда долара за доставка на около 210 верижни бойни машини на пехотата, в който участваха "БАЕ систъмс", "Дженеръл Дайнамикс" и "Райнметал". Вместо това Чехия ще разговаря директно с Швеция за доставки на Си Ви-90 - бронирани БМП, произвеждани от шведското подразделение на "БАЕ систъмс", каза Чернохова.