ЕС одобри днес ембарго върху износа на злато от Русия и серия от мерки, с които допълва шестия пакет санкции, приети от началото на войната, водена от Москва в Украйна. Това съобщи днес чешкото председателство на Съвета на ЕС, цитирано от Франс прес.

Новите мерки ще наредят ЕС до партньорите му от Г-7, ще подобрят прилагането на законодателството и ще запълнят липсващите парчета, където е необходимо, обясни чешкото председателство в "Туитър".

ЕС ще забрани вноса на злато с руски произход, включително бижута. Едновременно с това Брюксел ще замрази активите на руската банка "Сбербанк"  и ще добави още физически лица, компании и институции към черния списък, уточни същият източник. Поет е ангажимент санкциите да не застрашават продоволствената и енергийната сигурност в света.

Споразумението дава възможност на страните членки да разрешат деблокирането на някои фондове или замразени икономически ресурси, принадлежащи на руски банки, след като са установили, че тези фондове и икономически ресурси са необходими за покупката, вноса и транспортирането на селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница и торове.

Седем руски банки - "Банк России", "Промсвязбанк", "ВЕБ банк", "Откритие", "Новикомбанк", "Совкомбанк" и "ВТБ" са засегнати от тази дерогация.

ЕС не налага никаква санкция върху произведените в Русия зърнени храни, семена и торове и обвинява Москва, че провокира недостиг и скок на цените с блокирането на износа на украински зърнени храни и митото от 30 на сто върху експорта на тези зърнени храни.

Споразумението, постигнато от посланиците на страните от ЕС в Брюксел, трябва да бъде одобрено от правителствата и да бъде публикувано в Официалния вестник на съюза, преди да влезе в сила.

БТА