Иранският парламент обмисля законопроект, който ще позволи притежаването на домашни любимци само със специално разрешение, защото те са "символ на Запада", предаде руската редакция на Би Би Си, цитирана от БТА.

Президентът на Асоциацията на ветеринарните лекари в страната и противник на законопроекта, доктор Паяма Мохеби, казва, че дебатът по този въпрос е започнал преди повече от десетилетие. В миналото ирански депутати са предлагали конфискацията на кучета от техните собственици и изпращането им в зоопаркове или пък пускането им в пустинята.

В миналото Иран бе една от първите страни в Близкия изток, приели закон за защита на животните. През 1948 г. в страната се появи и първата държавна организация за контрол на спазването на закона. Дори кралското семейство притежаваше кучета. Всичко обаче се промени с Ислямската революция през 1979 г. В ислямската традиция кучетата се считат за нечисти животни. А в очите на новата власт те символизират също и западния начин на живот.

Новият законопроект, ограничаващ притежаването на домашни животни, е свързан също и с трудностите, които икономиката на Иран изпитва заради дългогодишните санкции, наложени му от западните страни. Заради това бе забранен и вносът на храни за животни от чужбина. 

"Ние сме много зависими от хора, които пренасят контрабандно храни за животни. Само за няколко месеца цените се повишиха пет пъти", каза местен ветеринарен лекар.

Собствениците на домашни любимци са много загрижени за бъдещето на своите животни.

"Ако парламентът приеме този закон, следващите поколения ще ни запомнят като хората, които са забранили кучетата, защото са кучета, и котките, защото са котки", каза председателят на Иранската ветеринарна асоциация.

Ако законопроектът бъде приет, то тогава местните жители ще бъдат глобявани за вноса, покупката и продажбата, а също и за транспортирането и отглеждането на всякакви домашни любимци. Глобата ще бъде около 800 долара.