Италия най-вероятно днес ще тръгне към предсрочни избори. Правителството на премиера Марио Драги получи снощи доверие в Сената, но трите най-големи партии бойкотираха вота, което означава, че премиерът на получи доверието, което поиска, за да остане на поста си, след като  по-рано широката му коалиция започна да се разпада.

Сенатът одобри резолюция за доверие в кабинета на Драги с 95 гласа "за" и 38 гласа "против". Тя призоваваше за безусловна подкрепа на Драги и бе внесена от влиятелния сенатор Пиер Фердинадо Казини, предаде АНСА, цитирана от БТА.

Десните партии "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони и "Лига" на бившия вътрешен министър Матео Салвини обявиха по-рано вчера, че предлагат друга резолюция, в която обявяват готовност да подкрепят оставането на Драги на власт, но при условие, че антисистемното "Движение 5 звезди" на бившия премиер Джузепе Конте не е част от управляващата коалиция и в правителството бъдат направени промени.

В крайна сметка този текст така и не бе предложен от десноцентристите за гласуване, а те казаха, че не могат да приемат резолюцията, предложена от Казини в този й вид.  "Форца Италия" и "Лига" обявиха, че няма да участват в гласуването на подобен текст, който ще остави в управлението "Движение 5 звезди", причинило настоящата политическа криза.

"Движение 5 звезди" също обяви, че няма да участва във вота на този текст. Но за да има кворум в пленарната зала и вотът да бъде признат за състоял се, сенаторите на Движението останаха вътре. 

По-рано вчера Марио Драги призова сенаторите да потвърдят доверието в неговото правителство. Но той поиска подновяване на доверието  в досегашния управленчески пакт. А това означава, че той смята за нелегитимно едно правителство, изключващо "Движение 5 звезди", отбелязва Франс прес.

Драги бе подкрепен в Сената от левоцентристите от Демократическата партия и "Италия Вива" на бившите премиери Енрико Лета и Матео Ренци. Подобно нещо направи и "Заедно за бъдещето", парламентарната група на министъра на външните работи Луиджи Ди Майо, който заедно с около 50 парламентаристи напусна "Движение 5 звезди" през юни заради разногласия с неговия лидер Джузепе Конте.

По повод всичко случило се днес в Сената еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони, който е италианец, обвини в безотговорност трите партии, предпочели да бойкотират резолюцията за препотвърждаване на доверието в Драги. Той заяви, че тези три партии са изоставили Драги с риск да предизвикат буря.

Днес цялата процедура се повтаря в долната парламентарна камара - Камарата на депутатите. Очаква се там да се повтори и същата ситуация, като тази в Сената.

Тъй като Драги не получава широката подкрепа, която би искал, той най-вероятно пак ще връчи оставката си на президента Серджо Матарела, коментират италиански медии. Това може да се случи още днес след края на вота в Камарата на депутатите.

Италия се е запътила към разпускането на двете парламентарни камари от президента Серджо Матарела и към предсрочни парламентарни избори, които вероятно ще са на 2 октомври. Това е сценарият, който се открои след вчерашния напрегнат и хаотичен ден в Сената, където премиерът Марио Драги се яви за да получи препотвърждаване на доверието в настоящото му правителство, белязано от разделения, посочва днес „РАИ нюз”.

Матарела ще има възможност да приложи три сценария – насрочване на предсрочни избори до 70 дни, ново правителство с премиер Драги или ново правителство с нов премиер. От тези три възможности първата е най-реалистична предвид отношенията между партиите сега, които правят трудно съставянето на ново правителство в рамките на този мандат на парламента.

Правителството на Драги издържа 18 месеца или 522 дни, отбелязва АНСА и допълва, че избори може да има в периода 25 септември - 22 октомври. 

"Скай Ти Джи 24" отбелязва думите на Драги от вчера, че единственият път, който той иска, е досегашната коалиция да остане заедно и да възстанови досегашния пакт на доверие с кураж, алтруизъм и надеждност, но се оказа, че това не е възможно.

В. „Стампа” определя вчерашния ден в Сената като ден на лудост и допълва, че днес след повтаряне на процедурата в долната камара Драги ще подаде оставка. Първи проблеми в партиите, които отказаха да го подкрепят, бяха документирани още вчера. Мария Стела Джелмини, която бе дългогодишен съюзник на Силвио Берлускони, министър в последното му правителство и член на „Форца Италия”, а сега е министър в кабинета на Драги, обяви вчера, че се оттегля от партията, в която членува заради нейния бойкот на вота в Сената. Изданието цитира и бившия италиански премиер Марио Монти, който призовава Драги все пак да остане на власт до следващи редовни избори, защото тази криза нанася големи вреди на Италия.

„Кориере дела сера” откроява позицията на лидера на крайнодясната партия „Лига” Матео Салвини, който казва, че десницата се е обединила за доброто на италианците. Така той обяснява решението на десноцентристите да бойкотират вота в Сената вчера.