Русия, като държава-терорист, изпраща своя Рибентроп, за да постави ултиматум. Така руският публицист и отявлен критик на Путин Андрей Пионтковски описа преговорите между външните министри на Русия и Украйна пред Радио "Свобода".

Пионтковски бе особено остър към Сергей Лавров:

"Той, разбира се, е отвратителен човек, но си личеше, че не му е приятно да изпълнява тази заповед. Навярно си мислеше за своята дъщеря, която живее в луксозния си имот в САЩ."

Според човека, за пръв път определил руския режим за "путинизъм", руските военни също не са особено щастливи да войват в Украйна, затова Москва извива ръцете на Лукашенко и принуждава Беларус да осигури "още пушечно месо".

"Военното поражение на Русия се очертава много ясно, а това винаги води до смъртта на диктатора. Въпросът е колко украински живота ще отнеме този кремълски маниак, а тук всичко зависи от Запада", подчертава Пионтковски.

Според него докато 72% от американците искат да се затвори небето над Украйна, позицията на западната бюрокрация е "нелогична и неморална".

"В момента Украйна защитава целия свободен свят. НАТО твърди, че не иска ядрена война, а когато тоя цъфне в Прибалтика, какво ще прави? Изведнъж ще започнат да се бият като лъвове?", отбеляза той.

Според него сега само военните могат да остранят Путин, но това все пак е "всеки офицер, който може да влезе с пистолет в бункера". Въпросът е колко още "родилни домове, болници и жилищни сгради" трябва да бъдат разрушени, преди да стане това, подчерта публицистът.

"На този фон са смешни разговорите на европейските бюрократи за това - покрива ли критериите за влизане в ЕС. Какъв красив жест щеше да бъде, ако я приемат веднага, а не Макрон да обяснява, че там има конфликт... Ами твоето приятелче, Путин, с когото си говориш по пет пъти на ден започна този конфликт. Западните политици в момента са дребни фигури, не съответстват на епохата ни", коментира Пионтковски.

Според него Украйна ще победи, но за да не загинат много мирни украинци, руската армия трябва да ликвидира диктатора. Пионковски завършва с:

"Да живее Украйна!"