Засега не се предвижда да отпадне тестването за COVID-19 в училищата.

Това са отговорили на запитване на образователния министър Николай Денков от Министерството на здравеопазването. Това съобщи самият той в Пловдив, цитиран от бТВ.

Причината е бежанската вълна от Украйна. 

В момента изследвания с т. нар. щадящи тестове се извършват един път в седмицата, в понеделник. Просветният министър още миналата седмица заяви, че заради подобряване на епидемичната обстановка смята, че тестовете трябва да отпаднат, но крайното решение е на МЗ.

Квотата за прием на студенти от Украйна с български произход ще бъде увеличена до 1000 души, съобщи още Денков в понеделник.

До момента в България са потърсили убежище около 11 300 деца от Украйна, за някои от тях вече са организирани курсове по български език.

Справката в момента показва, че може да поемем около 20 хил. деца от Украйна, които искат да влязат в системата, без да променяме съществено организация, уточни Денков в неделя по бТВ и добави, че те ще влязат в свободни места в паралелки, без да има съществено натоварване на учителите.

Министърът обясни, че освен местата, които има в училище и които се очаква да се запълнят бързо, има около 6300 места в центровете за личностно развитие, в които децата могат да влязат веднага и да се занимават с различни дейности като спорт и рисуване.

Денков посочи още, че се подготвя сценарий, който да бъде за докъм 100 хил. деца, като при такъв случай ще трябва допълнителна организация и европейско финансиране.

За тези до 20 хил. деца се предвижда да влязат в детски градини и училища в паралелките, които съществуват, за тях има осигурени допълнителни часове по български език за чужденци. Финансирането за тези часове е целево от МОН, заяви Денков. По думите му, има достатъчно учители, които могат да осигурят това обучение. Според образователния министър, най-голямото препятствие е здравният статус на децата и добави, че се очаква Министерството на здравеопазването да дефинира условията, при които децата могат да влязат в образователната система.