Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров е назначен на поста в нарушение на конституцията.

Това е решил Конституционния съд (КС).

Решението е взето с девет гласа. С особено мнение се е подписала съдия Соня Янкулова.

КС бе сезиран от ГЕРБ малко след избора на Тодоров.

Причината за даването на назначението на Тодоров на КС се крие в самия начин, по който започна и завърши процедурата в началото на годината. Управляващото тогава мнозинство на "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП направиха промени в Закона за енергетиката, с които промениха определението за това - що е то стаж. Това обаче стана след като процедурата за избор на нов председател на КЕВР вече бе открита. Тоест - правилата за избор са променени след като изборът е започнал. 

Още тогава бе ясно, че ГЕРБ смятат да действат направо в Конституционния съд, защото именно процедурата била започна при действието на "едни на материални предпоставки за изискванията, на които трябва да отговаря кандидатът за председател на КЕВР, а е започнала при други", както обяви тогава Десислава Атанасова. 

Партията обяви и че именно това й попречило да има свой кандидат, макар да бе ясно, че избор се готви отдавна, защото старият председател Иван Иванов управляваше с изтекъл мандат. 

Междувременно изникна въпросът дали решенията на Тодоров като председател остават валидни и след произнасянето на КС. 

Според адвокат Валя Гигова, която говори пред БНР, решенията му не стават невалидни автоматично, защото КЕВР е колективен орган. 

Тя обясни, че могат да бъдат атакувани обаче решенията на регулатора, които са взети с кворум, който е бил осигурен с гласа на председателя. Индивидуалните решения на Станислав Тодоров могат да бъдат атакувани в Административния съд от заинтересованите страни.

Няма никаква опасност да бъдат отменени досегашните решения на КЕВР, увери на свой ред Владимир Табутов от "Продължаваме промяната".

Тепърва парламентарната група ще коментира какви точно ще бъдат следващите им действия:

"Регулаторът може да работи. Практиката на съда в такива случаи е, че решенията, само когато председателят е имал отношение към тях или по някакъв начин е наклонил мнозинството, само тогава те могат да бъдат отклонени. Към момента всички решения на КЕВР са били взимани единодушно".