Китайският орган за надзор на интернет днес наложи глоба на фирмата за споделени пътувания "Диди глоубъл" в размер на повече от 8 милиарда юана (1,2 милиарда долара), след като проведе разследване на практиките на компанията в областта на киберсигурността, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В изявление на Китайската администрация за киберпространството се казва, че разследването е разкрило, че "Диди глоубъл" е нарушила китайските закони за мрежова сигурност, за сигурност на данните, както и закон за защита на личната информация. В отделно изявление, в което се дават пояснения за глобата, се казва, че "противозаконните дейности" на "Диди глоубъл" са довели до сериозни рискове за националната сигурност и са засегнали информационната инфраструктура и сигурността на данните в страната.

На двама от ръководителите на компанията са били наложени глоби от по 1 милион юана (148 000 долара), тъй като регулаторът смята, че те са отговорни за нарушенията, извършени от нея.

Според китайския надзорен орган "Диди глоубъл" нелегално е събрала почти 12 милиона скрийншота и 107 милиона данни от лицево разпознаване на пътници, както и над от 167 милиона записи на данни за местоположение.

В свое изявление, публикувано в официалния си профил във "Вейбо", "Диди глоубъл" заяви, че приема решението на регулатора. "Ще приемем това като предупреждение и ще продължим да отдаваме еднакво внимание както на сигурността, така и на развитието", каза компанията и добави, че ще работи за "безопасно, здравословно и устойчиво" развитие на бизнеса.