Берлин вече не се справя с приема на бежанци от Украйна, тъй като повечето търсещи убежище пристигат именно в германската столица. Само този уикенд в града са дошли 20 000 души. Централната гара е един от основните пунктове, в който украинските бежанци идват с влакове от Полша. Тъй като повечето пристигат вечер, трябва да нощуват на гарата, а тя не е приспособена за това, заявиха властите. Налага се в подземната й част да отворят влакове, в които хората да могат да пренощуват.

Обсъжда се дори частично затваряне на гарата, тъй като вече не може да се гарантира сигурността на хората при такъв огромен брой пристигащи. Там остават да нощуват предимно жени, деца и възрастни хора.

„Решаващо сега е другите провинции най-сетне да се отзоват и да започнат да приемат хора от Берлин. Все още нямаме отговор от никого“, оплака се и кметицата на града Франциска Гифай.

Дотук другите федерални провинции са взели само 1300 бежанци. Германската железница отпусна специални влакове за бежанците от Украйна, които взимат хората от полската граница. Освен с влакове, хората пристигат с автобуси и автомобили.