СТЕФАН МИЛАНОВ

Има решение от 1 март 2015 Г. армията да се включи в подкрепа на МВР по опазване на границата.

Това стана ясно след днешното оперативно заседание на Министерския съвет, в което участваха вицепремиерът Меглена Кунева и министрите на вътрешните работи и на отбраната - Веселин Вучков и Николай Ненчев. Повод за това са анализи, в които е участвало и Външно министерство и които вещаят увеличаване на миграционния натиск от март, каза още Кунева. 

Това обаче не осначава, че България се отказва от дострояването на защитна ограда, сана ясно още на брифинга. Запитана колко ще струват всички тези нововъведеия, вицепремиертката на няколко пъти подчерта, че има подкрепата от Министерсво на финансите, но конкретните разчети още се правят.

Вучков пък посочи, че има план за назначаването на нови 700 души към "Гранична полиция" -  200 бивши сержанти на трудов договор и 500 граничари. Това щяло да струва на държавата 9 млн. лв. - два пъти по-малко от командироването на 900 сужители на МВР, колкото са в момента.

От изказването на вътрешния министър стана ясно още, че въпреки планираното подкрепление от армията за 1 март вече тече откомандироване на служители на МВР. Първите 101 човека са изтеглени от най-тежките райони Малко Търново и Средец, а до 5 януари той чака предложение от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров от кои точки да бъдат "прибрани" още полицаи.

Преди днешното извънредно заседание в МС Вучков гостува на БНТ, където коментира същата тема.

По думите му още преди 14 месеца МВР е било неспособно да се справи с предизвикателството - опазване на българо-турската граница.

"Проблемът е, че вътрешното министерство само не може да се справи с това предизвикателство. През последните 25 години дори и армията не е била изправяна пред такава мобилизационна ситуация. А МВР командирова 1000 човека на границата. Това поражда други два проблема - опасност за техния живот и здраве понякога и второ - оставихме вътрешността на страната без полиция. Което генерира нови и нови проблеми", посочи Вучков.

По думите му в следствие от командироването на униформени от страната на границата полицаите са натрупали огромни отпуски, спрели са да движат преписките си, увеличила се е престъпността.

Министърът изброи и възможните решения на пролема.

На първо място той призова да се изгради 131-километровата ограда към съществуващите вече 32 киломера. Вучков подчерта, че не става въпрос за възпиращо бежанците съоръжение, а за такова, което ще ги насочва към ГКПП-ата и ще пресече нелегалния бизнес на трафикантите на хора.

Според министъра нямало да има проблем с намирането на тези 700 нови кадри за "Гранична полиция" - можело да се назначат хора, които живеят в пограничните райони, имало и много от т.нар. млади пенсионери в системата на МВР и Министерство на отбраната.

Отделно трябвало да се подобрят и условията и логистиката като спешно било изграждането на 110 км пътища, което ще струва около 2,5 млн. лв.

Тези мерки са били предложени на Министерския съвет като Вучков призова за подкрепа и от военното министерство.

По думите му изграждането на оградата няма да стане за една година, но назначаването на новите граничари можело да се случи в рамките на няколко месеца. Всички останали мерки - строителството на пътища и снабдяването на униформените с необходимите за работата им нови кабини, прожектори, камиони, автобуси и пр. ще стане постепенно. За обезпечаването им Вучков е поискал 97 млн. лв. 

"Не мога да си позволя да създавам опасност за живота на полицаите", категоричен бе Вучков.

Той обяви и че всеки ден поетапно ще се спират командировките на полицаите по границата като ще се започне от най-тежките райони. Охраната ще се измести по-навътре от браздата и преди всичко с автомобили. 

Вътрешния министър посочи и че до момента Министерство на отбраната не е съдействало по никакъв начин, въпреки че и назад във времето са били водени разгововори.

"Струва ми се, че все пак и други органи освен МВР могат да окажат съдействие. Все пак, те имат и по-добра техника от нашата", посочи Вучков по адрес на МО и допълни:

"Ако имаш желание да помогнеш, ще помогнеш. Защото аз не мога да обясня на полицаите как така армията ще стои в казармите".