Българският спортен тотализатор ще може да продължи да работи с външни фирми и лица за разпространението на своите игри. Това решиха днес на второ четене депутатите в ресорната комисия по бюджет и финанси към Народното събрание. В настоящия вариант на Закона за хазарта е написано, че от 8 август на тази година тотото трябваше да спре да работи с такива компании и на практика да се оправя само. 

Отпадането на тази забрана ще бъде окончателно, ако бъде прието и на второ четене в залата, но не се очакват изненади. 

Припомняме, че депутатите приеха забраната, която трябваше да влезе в сила от 8 август още преди две години, когато се разиграваше драмата с лотарийните компании на Васил Божков. Тогава бе дадено време на тотото да се справи със ситуацията. Очевидно обаче решение не е намерено и така се стигна до искането и на БСТ и на спортното министерство да се задейства процедура по отпадане на забраната. 

Според шефовете на БСТ при забрана за работа с външни фирми, цели 1000 тотопункта в страната щели да бъдат затворени. Това означава, че БСТ има само 600 свои обекта в България.

И още нещо - народните представители решиха, че е най-добре да бъде сложен таван на броя обекти, който тотото може да има в страната - самостоятелно или чрез външни фирми (б.р. - не повече от 65% могат да са външни фирми). Числото бе заковано на 4000, макар първоначалното предожение да бе за 3000. След лек спор между депутатите, в който така и не се разбра какво наложи вдигането на тавана, се стигна до решението.

То бе поискано от Министерство на финансите, където се безпокоят, че младите хора са застрашени от все по-разрастващо се разпространение на хазартните игри. 

Ще има повече игри

Освен всичко изброено до тук, депутатите дадоха на БСТ и възможност да разшири обхвата на хазартните игри, които организира. Вече към тях може да е включат и игри със залагания на "случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти".

"Разширяването на портфолиото ще доведе до повече средства за физическото възпитание, спорта и културата, както и за поддържане, ремонт или изграждане на нови спортни съоръжения в държавните и общинските училища", казват в мотивите си вносителите от "Има такъв народ". 

Общо-взето кой знае какви дебати и разисквания по темите нямаше. Нямаше и спомен от онези драматични риторически похвати, които народни представители използваха преди две години, когато трябваше да се национализира бизнесът на избягалия в Дубай Васил Божков. Тогава всички бяха много притеснени за бъдещето на младото поколение и зависимостта му от хазарта и обещаха, че малко по-малко ще ограничат неговото въздейтвие.