Украйна трябва да свикне с идеята, че няма да влезе в НАТО.

Това каза украинският президент Володимир Зеленски на среща на лидерите на страните от Обединените експедиционни сили, която се проведе в Лондон под домакинството на британския премиер Борис Джонсън, предаде Ройтерс.

"Ясно е, че Украйна не е членка на НАТО, ние разбираме това... Години наред слушахме приказки за отворени врати, но вече чухме и че ние няма да влезем там, и някои някои истини трябва да бъдат признати", заяви президентът.

Европа трябва да предпази собствената си сигурност, като помогне на Украйна да се защити от Русия, посочи още той. Зеленски се включи в срещата чрез видео връзка и призова да се изпратят повече оръжия в Украйна.

"Ние всички сме мишени на Русия и всичко ще тръгне срещу Европа, ако Украйна не устои. Така че бих искал от вас да си помогнете, като помогнете на нас", каза Зеленски. "Знаете какви оръжия ни трябват... без вашата подкрепа ще бъде много трудно. Благодарен съм, но искам да кажа, че се нуждаем от още...", добави държавният глава.

Обединените експедиционни сили бяха създадени през 2014 г. под командването на Обединеното кралство. В тях участват Дания, Исландия, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Финландия, Швеция и Естония, които периодично провеждат съвместни военни учения. 

Зеленски: Преговорите с руската делегация вървят много добре

Преговорите с руската делегация вървят много добре.

Това обяви на страницата си във фейсбук президентът на Украйна Володимир Зеленски. Преди това той посочи, че е провел разговор с премиер на Израел Нафтали Бенет в рамките на усилията за слагане на край на войната и осигуряването на "справедлив мир".

"Нашата страна обсъжда тези въпроси на преговорите и с руската страна. Казаха ми, че нещата вървят много добре. Но нека видим. Преговорите ще продължат днес", добави Зеленски.

По думите му Русия постепенно осъзнава, че няма да извлече ползи от инвазията си.

"Те повярваха на пропагандата си, която говореше лъжи за нас десетилетия наред. Вече започнаха да разбират, че няма да постигнат нищо с война. Войниците им знаят, офицерите им са наясно с това. Те бягат от бойното поле, изостават оборудването си. Ние прибираме трофеите и ги използваме, за да защитим Украйна. Днес, всъщност, руските войски са доставчик на оръжие за нашата армия. И в кошмарите си не са си представяли подобен сценарий".

След това Зеленски се обърна към руските войници.

"Руски наборници! Слушайте ме много внимателно. Руски офицери, вие вече всичко разбрахте. Нищо няма да отнемете от Украйна. Ще отнемете животи, много сте на брой. Но и вие ще загубите животите си. Но защо трябва да умирате? Знам, че искате да оцелеете. Прихващаме част от разговорите ви, знаем какво мислите за тази безсмислена война, за този позор и за вашата държава. Затова ви предлагам избор. От името на украинския народ ви давам шанс. Ако се предадете на нашите сили, ще се отнасяме с вас по начина, по който трябва да се отнасяме с хора - достойно. По начин, по който не се отнесе с вас в руската армия. И по начин, по който вашата армия не се отнася с нас. Избирайте!"

Президентът изброи някои от успехите на украинските сили на бойното поле.

"Скоро броят на свалените хеликоптери на Русия ще достигне 100. Вече загуби 80 бойни самолета. Стотици танкове и хиляди други единици военна техника. За 19 дни руската армия загуби повече в Украйна, отколкото през двете кървави и дългогодишни войни в Чечения". 

Зеленски благодари на руските граждани, които критикуват действията на страната си.

"Благодарен съм на руснаците, които не спират да разпространяват истината. Тези, които се борят срещу дезинформацията и разказват реалните факти пред приятели и близки. И лично на жената, която влезе в студиото на "Първи канал" с постер против войната. За тези, които не се страхуват да протестират, докато страната им все още не се е затворила напълно от останалия свят, превръщайки се в огромна Северна Корея - трябва да се борите. Не бива да губите шанса си".

Той изтъкна, че ЕС е одобрил четвърти пакт санкции срещу Русия, който "няма да бъде последният". 

"И това е само началото. Отговорността за военните престъпления на руската армия е неизбежна. Отговорността за умишленото предизвикване на хуманитарна катастрофа в украински градове е неизбежна. Целият свят вижда какво се случва в Мариупол, Харков, Чернигов, Суми, Ахтирка, Гостомел, Ирпин. Нашите партньори са информирани за престъпленията на нашествениците срещу цивилните граждани и местните власти в областите на Херсон и Запорожие. Във временно окупираните зони. За всичко това ще има отговор".