Каква медицинска помощ могат да получат в България към момента бежанците от Украйна? Скромна. Спешна помощ, преглед от лекари доброволци или евентуално лечение в болниците, които са обявили, че предлагат такава възможност, които са няколко в страната. Имат и безплатен достъп до телеконсултации. Механизъм, по който могат да получат пълен обем здравна помощ, все така липсва.

Това обясни по бТВ във вторник д-р Александър Симидчиев, зам.-председател на здравната комисия в НС.

Списъкът може да бъде намерен на официалния сайт на държавата в помощ на бежанците от Украйна.

„Досега не сме имали такава бежанска вълна. До момента около 80 000 души са влезли в България, като някои от тях са продължили нататък. Но половината от тях са останали тук“, каза по бТВ във вторник д-р Александър Симидчиев, 

Той напомни, че предишната голямата бежанска вълна е била през 2013 г., чиито размери бяха наполовината на тази.

"Човек влиза в сайта и организира видеоконсултация с различни специалисти. Нужен е обаче предварително записан час, което отново става онлайн", обясни Симидчиев как става записването за здравна телеконсултация.

Достъпът до болнична помощ обаче не е регулиран. Чисто административно бежанците могат без проблем да ползват само спешната помощ, имат възможност и да сключат застрахователни договори (макар че за хора, които бягат от война почти без нищо това едва ли е особено лесно-бел. ред.), посочи Симидчиев

„Консултативната помощ се прави доброволно от лекарите, напълно безплатно. Съответно телеконсултациите са безплатни. Не така стои обаче въпросът със скъпоструващите лечения – на хора с онкологични и автоимунни заболявания. Няма как толкова бързо да адаптираме законодателството. Нужно е повече време на законодателя“, добави той.

Министерството на здравеопазването заедно със здравната комисия на НС щели да обсъждат какви законодателни промени са необходими, за да може украинците да получат здравна помощ в пълен обем. В момента такава могат да получат децата под 18 години, бременните жени. Сега се мисли за механизъм, по който всички бежанци ще имат достъп до пълен обем здравна помощ, а лечебните заведения да могат да получат парите си за извършената дейност. Това няма да става чрез НЗОК, каза Симидчиев.

"Държавата има възможност да помогне, това ще става чрез специален механизъм", добави той.

Как ще ходят децата бежанци на училище

Днес накрая Министерството на здравеопазването обяви, че има решение за проблема с здравния и особено ваксинационния статус на децата бежанци. То се чакаше от МОН, за да започне процедурата по записването им в детски градини и училища.

МЗ е готово с насоките за имунизационен план за децата, съобщиха в края на деня във вторник от ведомството.

"Независимо че имунизационният календар на Украйна е сходен с този, който се прилага в България, за децата в различните възрастови групи е подготвен индивидуален план в зависимост от това дали има данни за поставени ваксини или не.

При деца с непълен имунизационен статус ще се прилагат необходимите дози ваксини, съгласно имунизационния календар на България. Децата, за които няма никакви данни за проведени имунизации, се приемат за неваксинирани и те също ще бъдат обхванати с необходимите имунизации, съгласно българския имунизационен календар.

По отношение на надзора на полиомиелит в страната, преди посещение в организиран колектив всяко дете следва да бъде изследвано.

Експерти на регионалните здравни инспекции и на регионалните управления на образованието при необходимост ще си сътрудничат относно изискванията за прием на деца в държавните и общинските детски градини и училищата", е решено от министерството.

По-рано днес д-р Симидчиев обясни защо това е сериозен и сложен проблем.

"За нас 40 хил., които влизат и остават у нас, са предизвикателство. Около една трета от тях са деца. Ако има повече деца без пълно имунизационно покритие, примерно за полиомелит, за морбили, това може да се създаде епидемична обстановка. Работи се активно върху това как да адаптираме максимално бързо ваксинационното покритие, така че децата безопасно да влязат в училище", обясни зам.-председателят на здравната комисия в НС.

Досега има 91 заявления за училище или градина

91 заявления са подадени  от украинци, търсещи или получили международна закрила, които искат децата им да продължат образованието си в България.

Общо 78 са заявленията за записване на украински деца в училище, а 13 – в детска градина, съобщиха от МОН.

Най-много са желаещите в областите Бургас (31), София-град (30), Варна (7) и Благоевград (5). В повече от половината области – 16, все още няма нито едно подадено заявление.

Училищата в страната разполагат с близо 65 000 свободни места, които могат да се запълнят с украински ученици. Най-много са незаетите места във Варна, Велико Търново и Бургас. В детските градини свободните позиции са близо 14 000. Най-висок е броят им в областите Разград, Варна и София – град. В столицата свободните места са основно в крайните квартали – „Обеля“, „Надежда“, „Кремиковци“ и селата Мърчаево и Владая.

Във всички области има достатъчно учители по български език, които биха могли да поемат допълнителни часове по български език.

От 4 март т. г. украинските граждани могат да входират в РУО заявления за записване на децата им в училище. 

От образователното министерство твърдят, че имат създадена предварителна организация за подаване на документи, за да могат учениците да влязат в класните стаи, веднага след като получат официален статут в България и се установи здравният им статус.