Китай не иска да бъде засегнат от санкции заради Русия, каза днес външният министър Ван И, цитиран от Франс прес.

 
Вашингтон вчера светкавично предупреди Пекин за риска да бъде изолиран от пазарите на богатия свят, ако подпомогне войната на Русия в Украйна, след като в медиите са появиха съобщения, че Русия е поискала икономическа и военнотехническа помощ от Китай. И руските, и китайските власти отрекоха да са обсъждали такава помощ.
 
Китай иска да избегне това да бъде засегнат от американските санкции срещу Русия заради войната ѝ в Украйна, каза Ван, цитиран от Блумбърг. 

Агенцията отбелязва, че това е едно от най-откритите досега изявления от страна на Пекин за американските наказателни мерки, които доведоха да исторически разпродажби на свързани с Русия активи по международните празари.

“Китай не е страна в кризата, нито пък иска санкциите да засегнат Китай”, е казал тази сутрин Ван в телефонен разговор с испанския си колега Хосе Мануел Албарес, в който двамата са обсъдили войната в Украйна. “Китай има правото да пази своите легитимни права и интереси".

Поредица от строги санкции, въведени от САЩ и техните съюзници, удариха пазарите на акции по целия свят и доведоха до покачване на цената на някои стоки, като петрол и пшеница, припомня днес "Файненшъл таймс"(ФТ). Китай е голям вносител на руски енергийни и селскостопански стоки, отбелязва изданието.

Котираните в Хонконг китайски акции в понеделник паднаха най-много от световната финансова криза през 2008 г.

Разпродажбата набра скорост след съобщение във "Файненшъл таймс", според което американските представители смятат, че Китай е отговорил положително на руски молби за оръжие и военна помощ. Според Пекин това е дезинформация. 

Китайският президент Си Цзинпин и други висши китайски ръководители настояват, че Пекин е неутрална страна, но те и китайските държавни медии продължават да подкрепят руските оправдания за нахлуването в Украйна.

Според ФТ може да се говори за фактическа подкрепа от страна на китайското правителство за руския президент Владимир Путин. изданието припомня, че той се срещна със Си в Пекин няколко седмици преди инвазията.

Днес американска организация, която публикува критика на китайски учен срещу войната в Украйна, заяви, че един от нейните уебсайтове е бил блокиран в Китай.

Статията на Ху Уей, живеещ в Шанхай политолог, свързан с изследователската служба на Държавния съвет в Пекин, беше публикувана за първи път на 12 март от Центъра на Картър в Атланта.

„Специалната военна операция“ на Русия срещу Украйна предизвика големи противоречия в Китай, като нейните поддръжници и противници бяха разделени в два непримиримо противоположни лагера“, пише Ху в статията, която той определи като „обективен анализ“ на ситуацията в Украйна и нейните потенциални последици за Китай.

Ху е силно критичен към войната на Путин, която той нарече „необратима грешка“, от която Китай трябва незабавно да се разграничи. „Изводът“, каза той, „е да се попречи на САЩ и на Запада да наложат съвместни санкции на Китай“.

„Китай не може да бъде обвързан с Путин“, добавя Ху. „Китай може да продължи само като защити собствените си най-добри интереси, като избере по-малкото от двете злини и се разтовари от бремето на Русия възможно най-скоро".

Той добавия:

„В момента се смята, че все още има период от една или две седмици, преди Китай да загуби пространството си за маневриране. Китай трябва да действа решително."