Социалните мрежи гръмнаха с новината, че Microsoft се разделя с браузъра си Internet Explorer през 2015 година. Слуховете започнаха да се разпространяват пръвоначално в Twitter, а по-късно дългогодишният наблюдател на компанията Мери Джо Фоли заяви, че кодовото име на новият браузър е Spartan и ще бъде базиран на друга технология, а не на сегашната платформа Trident. 

Spartan ще прилича много повече на познатите ни браузъри Firefox и Chrome, очаква се да бъде и много "по-лек" от тромавия си предшественик, се казва още в доклад на Фоли. Бавното зареждане на уеб страниците и много уязвимости в сигурността направиха Internet Explorer популярен в лошия смисъл на думата. Програмистите и дизайнерите също не изпитват голяма любов към него, защото творението на Microsoft настига много бавно непрекъснато променящите се уеб стандарти.

И докато повечето браузъри интерпретират кода на сайтовете нормално и всичко изглежда наред, Internet Explorer доста често показва нещата различно. Странни "счупвания" по страниците, липсващи картинки, проблеми с гледане видео и слушане на музика, затруднения при плащания онлайн са само част от най-големите гафове на синия браузър. В последните му три версии 9, 10 и 11 бяха направени значителни подбрения, но въпреки това резултатите все още не са достатъчно добри.

Технологичните издания засега само гадаят какво да очакваме от Spartan, но всички се надяват той да изместни Internet Explorer и лошата му репутация.