Предвидената лятна актуализация на бюджета на Републиката най-вероятно ще доведе до неговото допълнително "разпъване", заради нуждата от осигуряване на по-големи допълнителни буфери за справяне с бежанската криза от Украйна и увеличените цени на продоволствията. 

Това е основният извод, който може да бъде направен от интервю на финансовия министър Асен Василев за "Капитал", дадено преди провеждането на годишната среща на бизнеса с правителството. Припомняме, че тазгодишният бюджет приет преди по-малко от месец е най-големият в най-новата ни история и предполага най-голямата инвестиционна програма. 

Не е ясно дали тя ще бъде свита, ако ускорението на цените на енергоносителите продължи, но от сега е ясно, че Василев няма да позволи отмяна на ДДС за някои стоки или акцизи. 

Днес той обяви, че прогнозата за инфлацията в края на годината, на която стъпи бюджетът, вече е остаряла и че очаква тя да бъде по-голяма. Отново днес НСИ пусна експресните си данни за февруари, които показват двуцифрено увеличение на цените - точно 10%.

Василев обяви и че трудно може да прогнозира някакъв растеж, заради загубените пазари в Украйна и Русия, колкото и малки да са те. От друга страна, надеждата е, че ще ги заместим за износ към други - по-богати европейски страни. 

Актуализацията обаче продължава да има за цел да имплементира политиките на властта след направените през тези месеци анализи. Изглежда, че към момента не се очакват някакви радикални промени.