Дроновете "Орлан", които Русия използва във войната с Украйна, са пълни със западно и японско оборудване, разкрива Си Ен Ен. 

Телевизията показа как украински специалист разглобява такъв пленен дрон и по серийните номера на частите открива, че оборудването му за проследяване на мобилни телефони е американско, двигателят - японски, а термичната камера - френска - последната, произведена след руското нахлуване в Украйна на 24 февруари т.г.

Но това не изчерпва списъка от доставчици на компоненти. Той включва още фирми от Австрия, Германия, Нидерландия, Тайван...

Според Си Ен Ен Русия може да има големи запаси от части за такива дронове, натрупани в годините преди войната, въпреки че и тогава част от военната ѝ индустрия беше под санкции заради анексията на Крим и подкрепата за сепаратисткия бунт в Донбас.

Освен това Москва има богат опит в заобикаляне на санкции, отбелязва телевизията.

Тя добавя, че дроновете са ужасът на съвременното бойно поле и революционизират начина, по който се води войната. Те наблюдават местността от въздуха и с голяма точност идентифицират целите, което позволява поразяването им минути след това.