Софийската районна прокуратура се похвали, че е обвинила и задържала 21 лица за участници в педофиска млежа.

"... обвиняемите са събирали информация за лица, ненавършили 14-годишна възраст, за да установят контакт с тях с цел извършване на блудствени действия и полово сношение", пишат о т песцентъра на СРП.

Т.е. - обектите са били дори не непълнолетни, а малолетни.

Интересна подробност е, че на прокуратурата са помогнали т. нар. "ловци на педофили".

"В средата на септември миналата година СДВР видя информация в няколко сайта за мъже, които се представяли за "ловци на педофили". Те публикували обяви в сайтове за запознанства. Описвали се като непълнолетни и отговаряли на мъже, които се интересували от тях. Развивали са дейността си от 2020 г.”, посочи шефката на Софийска районна прокуратура Невена Зартова на брифинг днес.

По думите й, след осъществен контакт на място, се появявали „ловците”, които правели записи на въпросните срещи.

„Благодарение на тях, установихме и голяма част от извършителите”, допълни тя.

Според медийни публикуции сред ловците е Ален Симеонов, който през октомври 2021 г. бе задържан по погрешка от органите на реда.

При множество обиски са открити компютърни конфигурации, тефтери, флашки и дори наркотици.

Прокуратурата ще иска задържане в ареста за всичките 21 души.

Ето и пълното съобщение на Районна прокуратура:

Софийска районна прокуратура обвини и задържа 21 лица, установявали контакт с деца с цел блудствени действия

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 21 лица, които чрез интернет платформи са установявали контакт с деца с цел блудствени действия.

През 2021 г. в гр. София, чрез сайтове за запознанства и интернет приложения, обвиняемите са събирали информация за лица, ненавършили 14-годишна възраст, за да установят контакт с тях с цел извършване на блудствени действия и полово сношение.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 155а, ал. 2, вр. ал.1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години и глоба от 5000 до 10 000 лева. В хода на разследването са извършени множество действия, разпитани са свидетели и са претърсени над 30 адреса и моторни превозни средства.

Обвиняемите са на възраст между 22 и 76 години. Петима от тях са осъждани.

Предвид опасността обвиняемите да извършат друго престъпление, наблюдаващ прокурор е постановил задържането им за срок до 72 часа.

Предстои в четвъртък , 17.03.2022 г., да бъде внесено искане в съда за разглеждане на делото за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо всичките 21 лица.

По случая днес, 15.03.2022 г., брифинг дадоха административният ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова и началникът на отдел „Разследване“ при СДВР комисар Стойно Цветков.

Разследването продължава.