Както Холивуд, така и американската музикална сцена са известни с факта, че са миш-маш от етноси и националности. Войната в Украйна обаче изкара на преден план множество световни звезди, които са с украински корени.

За някои от тях може би знаете - като Мила Йовович, родена в Киев и преместила се в САЩ като дете. Но едва ли сте подозирали, че с украински корени са и Стивън Спилбърг, Боб Дилън, Силвестър Сталоун...

Много от тях помагат и финансово, и с постоянно напомняне за войната в Украйна в борбата на украинците срещу руския агресор.

Ето някои от най-известните звезди с украински произход:

Стивън Спилбърг

Един от най-успешните кинорежисьори, сценаристи и продуценти в световната киноиндустрия. Трикратен носител на „Оскар“. И двамата му дядовци по майчина линия са от Одеса, а по бащина - от малко селце край украинския град Камянец - Подилски.

През 2005 г. Спилбърг посещава Киев като продуцент на украинско-американския документален филм за Холокоста „Назови името си“. Още при стъпването си на украинска земя казва: „Вече съм у дома!“.

Днес Спилбърг също не стои безучастен - заедно със съпругата си, известната актриса и художничка Кейт Капшоу, е дарил за украинските бежанци един милион долара.

Мила Йовович

Мила е родена в Киев. Посещава детска градина в Днипропетровск, а на петгодишна възраст са я завели първо в Лондон, а после в САЩ. Майката на бъдещата холивудска звезда, Галина Логинова, била съветска актриса, но след преместването в Америка родителите на Мила започнали работа като домашни помощници в къщата на известния режисьор Браян де Палма.

Мила разказва, че съучениците й не са я харесвали особено заради нейния произход, което не й е попречило първо да стане известен фотомодел, а после и прочута  актриса.

Най-известните й роли са във филмите „Петият елемент“, „Заразно зло“, „Хотел за милион долара“ и др.

Йовович има американски паспорт, но се нарича „американска украинка“ и от началото на руско-украинската война постоянно споменава родината си.

„Всичко, което става в Украйна много тревожи моето сърце - да виждаш, как страда моят народ, с каква болка украинците понасят ужасите на тази война, е много тежко. Страданията на моята Украйна разбиват сърцето ми. Разбира се, аз искам да направя всичко, което е по силите ми – за да помогна…“


Мила Кунис

Милена Маркивна Кунис е на 8 години, когато, заедно с родителите си напуска Чернивци и заминава за САЩ. Майка й, учителка по физика в Украйна, сега управлява аптека, а баща й, бивш инженер, става таксиметров шофьор в Лос Анджелис. Днес Мила е една от най-успешните холивудски звезди, която не забравя за своите корени.

„Казах на децата си: вие наполовина сте американци и наполовина - украинци. Наполовина сте от Айова, а наполовина - от Украйна.“

Заедно с съпруга си Аштън Къчър, Мила е организирала кампания за набиране на средства за Украйна. Двамата събраха над 34 млн. долара, 3 от които са дарили те самите.

„Никога досега не съм била по-горда, че съм украинка“, казва Мила.

„А аз - с това, че съм женен за украинка!“, добавя мъжът й.

Дъстин Хофман

Носител на „Оскар“, актьор, режисьор и сценарист, Дъстин Хофман случайно е разбрал за истинския си произход сравнително наскоро и това е станало доста драматично: в ефира на американското телевизионно шоу “В търсене на вашите корени“.

Темата за произхода в неговото семейство е била почти табу - Дъстин е бил възпитаван така, че да не се рови особено в еврейските си корени. И ето че през 2016 г. научава, че неговите близки по бащина линия са пристигнали в Америка като емигранти от Бяла Църква - градче край Киев, точно преди еврейските погроми през 1918-1920 години.

После дядото на Хофман се е върнал за да се опита да спаси своите роднини, обаче чекистите са го арестували и разстреляли. Тази поразителна новина е разтърсила Дъстин Хофман до сълзи…

Дейвид Духовни

Дейвид Духовни е роден в Ню Йорк, но дядо му, Мойше Духовни, емигрант от Бердичев, пристига в Америка през 20-те години на миналия век. Той е бил писател и журналист.

Дълго време Духовни е смятал, че корените му са руски, но когато окончателно се е ориентирал в своето родословно дърво и е разбрал, че те са украински, той с гордост написа в туитър на феновете си:

„Израснах, мислейки, че съм руснак, но сега с гордост разбрах, че съм украинец! Никога не е късно да се промениш…“


Силвестър Сталоун

Повечето зрители познават Силвестър Сталоун като известен актьор и режисьор от италиански произход, обаче предците на холивудската звезда по майчина линия, Роза и Чарлз Лейбович, са емигрирали през 1888 г. в САЩ именно от Украйна, по-точно - от Одеса.

Били са състоятелно еврейско семейство, собственици на няколко тъкачни фабрики и многоетажни сгради в центъра на този град. В Америка семейството е крило украинския си произход, твърдейки, че е дошло от Русия. Майката на Силвестър Сталоун вече в зряла възраст е научила истинския си произход.

Изключителната заетост не позволява на известния актьор да посети града на своите предци, но майката му е била в Одеса не един път, тя твърди, че цялата одеска полиция няма да стигне, за да опази сина й от неговите почитателки.

Стивън и Лив Тайлър

Култовият рок музикант, лидер на групата „Аеросмит“ и неговата не по-малко известна дъщеря, актрисата Лив Тайлър, също имат украински корени.

Дядото на Стив и прадядо на Лив Тайлър - Феликс Чернишевич, както неведнъж е казвал самият Стив в многобройните си интервюта, е бил родом от Украйна. Рок звездата споделя:

От малък съм закърмен с борш, от който съм направо „крейзи".


Лени Кравиц

Леонард Алберт Кравиц, по-известен като Лени Кравиц, култовият рок певец, музикант и продуцент, носител на 4 награди „Грами“, също има украински произход.

Баща му, Сай Кравиц, е украински евреин. Дядо му е роден в Украйна, а прадядо му е от Киев. Вярно е, че външно Лени не прилича съвсем на украинец-кореняк -  майка му, афро-американка, е от Бахамските острови. Лени се гордее с украинския си произход - по време на концерта си в Киев през 2008 г. той коментира:

„Приятно е да се върнеш у дома. От много години мечтая да посетя Украйна и макар че не приличам на украинец, дядо ми е роден точно тук, в Киев, през 1903 г.“

Боб Дилън

Американският певец, композитор и вдъхновител на стотици изпълнители, е роден в щата Минесота в семейството на дребен търговец. Истинското му име е Робърт Алън Цимерман, бабата и дядото на музиканта са дошли в Америка от Одеса през 1905 г., подгонени от еврейските погроми.

Днес снимката на легендарния музикант украсява стената на американското посолство в Украйна, наред с портретите на Игор Сикорски, Мила Йовович, Дъстин Хофман, Дейвид Духовни и други известни американци от украинския произход.

Чък Паланюк

Чарлз Майкъл Паланюк е истинското име на автора на бестселърите „Боен клуб“, „Оцелелият“, Приспивна песен“ и др. Той все още нито веднъж не е бил в Украйна. По негови думи, винаги му е липсвало време да посети своята историческа родина.

По произход Чък Паланюк е украинец - по бащина линия. Неговите предци са емигрирали от Украйна още в началото на ХХ век, а брат му, по думите на Чък, и сега живее в Украйна.

Уинона Райдър

Носителката на „Златен глобус“, два пъти номинирана за „Оскар“, има украински корени.

Родителите й Синтия и Майкъл Горовиц са потомци на еврейски емигранти от Харков и Румъния. Звездата на американското кино е казвала, че мечтае да направи филм за Втората световна война и живота на своите украински роднини.

Дейвид Копърфийлд

Истинското име на Копърфийлд е Дейвид Сет Коткин, роден в щата Ню Джърси, в семейството на украински евреи. Най-известният илюзионист в света още в детските си години е имал феноменална памет и отрано се е интересувал от своя произход.

Той знае, че баба му и дядо му по майчина линия са родени в Одеса.

Вера Фармига

Американската актриса от украински произход е номинирана за наградата на актьорската гилдия в САЩ, наградите „Оскар“, “Златен глобус“ и др. Снимала се е във филми с Ричард Гиър, Робърт де Ниро и Джордж Клуни. А Мартин Скорсезе лично я покани в своя филм „От другата страна“, в който й партнираха Леонардо ди Каприо и Джак Никълсън.

В официалната си биография Вера Фармига пише, че е стопроцентова американска украинка, израснала в украинско-американската среда в Ървингтън, щата Ню Джърси и до шестгодишна възраст родният й език е бил украинският. Майка й Любомира е преподавала в училище, а баща й - Майкъл Фармига, работел като системен анализатор.

В юношеска възраст Вера изучава народни танци и с украинския танцов ансамбъл „Сизокрилi” („Гълъбови крила“) гастролира из Америка.

Днес тя подкрепя Украйна, отбелязвайки мъжеството и героичния дух на украинския народ.

Катрин Уиник

Звезда от сериала „Викинги“ и много други, канадската актриса Катерина Винницка (това е истинското й име) до осемгодишната си възраст е говорила само на украински и това е разбираемо – майката и бабата на Катя са родом от Лвивска област в Украйна, а дядо й – от Тернопилска област.

На 16 години Володимир Винницкий се е записал в украинския доброволчески легион „сичевите стрелци“, борци за националното освобождение на Украйна (по време на Първата световна война и революцията в Руската империя) от съветската опупация, а прадядото е бил войник в Първата запорижска дивизия на армията УНР.

Семейството било принудено да емигрира от Галичина през 40-те години на миналия век, спасявайки се от съветската власт. Родителите на Катя са родени в Германия, а самата Катрин - в Торонто, Канада.

Актрисата не забравя за Украйна, рязко осъжда Голодомора като геноцид срещу украинците, както и днешната  руска агресия. В последните месеци Катрин заедно с майка си е създала благотворителна фондация за набиране на средствата за Украйна и бежанците в Канада.