Увеличението на цената на газа за април може и да по-ниско от вече поисканите от "Булгаргаз" шокиращи близо 60%. Това обясни днес министърът на енергетиката Александър Николов, който говори по време на организираната от "Капитал" годишна среща на бизнеса с правителството. 

Причината за исканото увеличение е ясна - цените на международните пазари. "Булгаргаз" обаче прави предварителната заявка на база цените до 10 число от предния месец. КЕВР ще утвърди цената на първи април, когато намалението на борсите, което виждаме в момента, вече би трябвало да бъде отразено, прогнозира Николов. 

По-рано пък премиерът Кирил Петков обяви, че заявката за увеличението на цената на природния газ с близо 60 процента от април е заради действията на бившето ръководство на "Булгаргаз", което е отказало евтината азерска суровина. Това бе и една от причините за уволнението на стария шеф Николай Павлов - неособено ентусиазираните му действия по договарянето на по-големи количества газ от Азербейджан, който е доста по-евтин от руския. 

Премиерът анонсира, че ще направи опит за нова договорка с Азербайджан, така че страната ни отново да получава по-евтини количества.

Особено притеснителна бе изнесената информация, че има цели дни в месеца, в които страната ни потребява единствено руски газ.

При всички положения обаче, дори да има договорка с азерите, тя няма да се отрази на цената за април, обяви и председателят на борда на "Булгаргаз" Иван Топчийски. 

Той се надява успокояването на борсовите цени да се отрази и на тези през април, за което КЕВР ще вземе решение в края на месеца.

"Първите 10 дни в състояние на война котировките и борсовите индекси са много високи. Оттук насетне виждаме едно намаляване на тези котировки, така че очакваме стойностите към края на месеца, когато всъщност КЕВР ще разгледа официалните вече статистики за тези индекси, да видим едно понижаване от това предложение"