Германската държава обяви спасителния си план за енергийната криза. Берлин ще подкрепи енергийния концерн „Унипер“, като за известен период влезе с участие на федерацията във фирмата. Мерките бяха обявени от канцлера Олаф Шолц.

Той изненадващо прекъсна отпуската си и свика извънредна пресконференция в Берлин днес, за да обяви плана на държавата за излизане от енергийната криза. Берлин ще подпомогне енергийния концерн „Унипер“, който е най-зависим от доставките на „Газпром“. По този модел държавата вече спаси в предишни финансови кризи банката „Комерцбанк“ и авиокомпанията „Луфтханза“.

„Унипер“ е финландска фирма и е контролирана от скандинавската държава. Тя е и най-големият доставчик на газ за комуналните електро- и топлостанции в Германия -  80% от тях са нейна собственост. Фирмата е и най-големият чуждестранен клиент на „Газпром“.

Заради намаленото количество газ, което Русия подава от юни насам към Германия, концернът задлъжня рекордно и бе изправен пред фалит. Фирмата първоначално заяви, че ще отговори на условията на Москва и да отвори сметка в рубли в „Газпромбанк“, но въпреки всички преговори „Газпром“ намали обема на доставките си с 60%.

Германия ще влезе с участие от 30% в „Унипер“, обяви днес канцлерът Олаф Шолц. Това е резултатът от преговорите с Финландия как да бъде спасена фирмата. Той обяви плана, цитирайки популярна футболна песен, химн на "Борусия" (Дортмунд) и "Ливърпул" - „Никога няма да останете сами“ (You'll never walk alone).

„Никого няма да оставим да се справя сам с предизвикателствата на тази енергийна криза", обеща канцлерът.

Той обяви и новият пакет с мерки за подпомагане на домакинствата, с който гражданите ще плащат 200 до 300 евро повече годишно за отоплението си, а не, както се очакваше - около 300% повече.