Какво бих посъветвал министър-председателя днес (ако бях съветник)?

Правителството незабавно да поиска от съюзниците да поемат контрола на въздушното ни пространство, част от въздушното пространство на НАТО, включително чрез разполагане на наша територия на допълнителни изтребители от съюзни страни:

• Предвид ограничената подготовка на българските летци, използването на МиГ-29 срещу агресивни действия на руската авиация е свързано с неприемливо висок риск;

• Първоначално назначеният ресурс на ракетното им въоръжение отдавна е изтекъл;

• Използването на МиГ-29, предвид липсата на съвместима система за опознаване „свой-чужд“, носи риск за операцията за защита на въздушното пространство на НАТО, изпълнявана от наши съседи и авиация на съюзници, базирана в Румъния и авионосните групи в Средиземно море.

Правителството да покани експерти от съюзни страни, които да оценят кои наши радиолокационни станции и зенитно-ракетни комплекси действително могат да се включат в съюзната операция, и кои трябва да бъдат спрени незабавно.

Ако оценката покаже необходимост от допълнителни способности, да поискаме от съюзниците да разположат на наша територия мобилни 3D радари и системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Да прекратим театъра с „българския батальон с дефицити“ и да поискаме усилване на отбраната със съюзни сили в съответствие с плановете на НАТО.

Войната чука на вратата. Преднамерено или не, руски дронове вече навлизат във въздушното пространство на Полша и Румъния. Сега не е време да си чешем егото. Необходима е категорична позиция за защита на суверенитета ни заедно с нашите съюзници.

Коментарът е от профила на Тодор Тагарев във фейсбук. Тагарев беше обявен като номинация за министър на отбраната, който да смени Стефан Янев. В последния момент обаче пред НС беше представена кандидатурата на сегашния министър Драгомир Заков. Премиерът Кирил Петков не обясни какво е наложило спешната смяна, но останаха подозренията, че тя е била осъществена заради несъгласието на БСП да приеме Тагарев. Петков каза и че смята да ползва Тодор Тагарев като своя съветник. От уточнението в публикацията става ясно, че това не се е случило.

Заглавието на мотериала е на Клуб Z.