Артьом Дзюба, една от звездите на руския футбол, се оказа извън националния отбор на страната си и причината за това не е много ясна.

Според селекционера Валери Карпин, който събра тима на лагер въпреки наложеното изключване от футболния календар на всички отбори на страната, голмайсторът го бил помолил да отсъства заради това, че има близки в Украйна.

33-годишният Дзюба ("Зенит" Санкт Петербург, на снимката долу) отрече това. Треньорът не го бил разбрал или станала друга грешка.

Русия трябваше да играе идната седмица баражи за Световното в Катар, като дори бе домакин на първия и потенциално на втория, но ФИФА я лиши от участие. Футболният съюз обжалва в Арбитражния спортен съд в Лозана и явно се надява на положителна развръзка.

Дзюба, който един от най-резултатните играчи в история на националния отбор на Русия, заяви, че старши треньорът Валери Карпин се е объркал и не е разбрал правилно причините

"Не отидох на лагера на националния отбор не заради политическата обстановка. Имам семейни причини, но не искам да навлизам в детайли, каза нападателят пред "Спорт-Експрес". - Изглежда е станало някакво недоразумение. Треньорът Валери Георгиевич (Карпин) не ме е разбрал или неговите думи не са били интерпретирани правилно."

Дзюба има 55 мача и 30 гола за Сборная, като разделя първото място по голове в историята с Александър Кержаков. От идването начело на селекцията на Карпин през юли миналата година обаче, таранът изпадна от титулярния състав.

"Артьом ми каза, че иска да продължи да играе за националния отбор, но заради ситуацията в Украйна, където има много роднини, помоли да бъде извинен за предстоящия лагер", заяви Карпин, цитиран от официалния сайт на РФС.

КАС потвърди санкцията на УЕФА, казусът стои

Забраната на руските клубни отбори за участие в турнирите на УЕФА остава в сила, реши Арбитражният спортен съд (КАС) в Лозана.

Санкцията е непроменена, но арбитражното производство продължава. Страните не се споразумяха за ускорена процедура по разглеждане, защото и ФИФА, и УЕФА отказаха на Руския футболен съюз това.

На 28 февруари двете централи извадиха руските клубове и национални отбори от участие в международни турнири. На 7 март РФС обжалва всички санкции.