Стив Банън, някогашният съветник на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и негов дългогодишен съюзник, беше признат за виновен в неизпълнение на призовка от американския Конгрес да се яви на изслушване в комисията на Камарата на представителите, разследваща щурма на Капитолия на 6 януари, предаде Асошиейтед прес.

Банън беше признат за виновен по две обвинения по дело, което продължи само около пет дни във федерален съд във Вашингтон, а именно отказ да се яви, за да даде показания под клетва, и отказ да предостави документи, поискани с призовката на комисията. Съдебните заседатели разискваха делото едва два часа и половина преди да обявят решението си.

Присъдата предстои да бъде обявена на 21 октомври. Банън може да получи максимална присъда до две години затвор. Всяко от двете обвинения се наказва с поне 30 дни лишаване от свобода.

Не бива да се подценява значимостта на решението на съда за специалната комисия от Камарата на представителите, която разследва щурмуването на Капитолия на 6 януари 2021 г. Основната мисия на комисията е да разкрие възможно най-много информация относно ролята на главните действащи лица в този позорен ден за американската демокрация. Ключови за тази цел са показанията на лоялните тръмписти в близкото обкръжение на държавния глава като Стив Банън.

Осъждането на бившия съветник на Тръмп е явен сигнал, че отказ от съдействие няма да бъде толериран. Показателно е, че това е първата присъда по дело за неуважение към Конгреса от повече от половин век.

Банън приема присъдата с разтворени обятия, тъй като това е начин да се превърне в мъченик в очите на привържениците на Тръмп. Но не е сигурно колко от останалите мълчаливи свидетели на събитията от 6 януари са склонни на такава саможертва.