"Сега всички ще се втурнат да предлагат, настояват, да тълкуват, да плашат с протести, "с кръв". Искам да съм ясна. Няма да позволим никой да ни поставя условия, да ни изнудва или заплашва."

Това обяви във Фейсбук в петък вечер лидерката на БСП Корнелия Нинова. Преди това от ГЕРБ и ДПС поискаха соцпартията още в понеделник да върне мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев, а той веднага да насрочи дата за избори.

В "Панорама" на БНТ депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви преди драматично да напусне студиото след цитат от Библията, че от партията му си запазвали "правото на всички разрешени от закона действия", като уточни, че това включвало и протести.

По-рано в петък лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че изтегля партията си от преговорите за правителство като използва за повод изтекъл разбор на актуалната ситуация, който Христо Иванов прави пред ПГ на ДБ.

"Ще се водим само от Конституцията и решенията на органите на БСП", написа още във Фейсбук лидерката на БСП.

"Всичките ни усилия са подчинени на интересите на хората и националния интерес. Оттук нататък ние ще се водим в действията си само от две неща: Конституцията на Република България и решенията на Националния съвет на БСП и Коалиционния съвет на “БСП за България”, добави тя.

От „Има такъв народ“ за четвърти път в рамките на година и половина събарят държавата. Заради тях за четвърти път ще отидем на избори. Това коментира по БНТ в събота сутрин председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

"Когато ГЕРБ, ДПС и ИТН разбраха, че Бойко Рашков наистина може да бъде избран за председател на КПКОНПИ, когато разбраха, че срокът за избор на председател може да стане пет дни и другата седмица да имаме работеща комисия, когато видяха Закона за КПКОНПИ, приет на първо четене, полудяха", отбеляза още той.

По думите му "препъни камъка" за съставяне на правителство са били тези пет дни срок за избор на председател на Комисията.

"Бойко Рашков показа, че не го е страх, че има волята да се бори с корупцията. Винаги на тези постове са слагали зависими хора, Бойко Рашков не е такъв човек. Затова ги е страх", добави Свиленски.

Според него разделението в обществото вече не е ляво-дясно, разделението е по оста за борба с корупцията.