Американският астронавт Марк Ванде Хей ще постави тази седмица рекорд за най-дългия полет в космоса от американец. А заедно с него руснакът Пьотр Дубров ще отбележи най-дългото прекарване на борда на Международната космическа станция. 

Двамата ще се приберат заедно с руска капсула. 

Ванде Хей пристига на МКС на 9 април миналата година и ще се върне в края на месеца - с което ще е изкарал почти година, или 355 дни извън пределите на планетата ни. Досегашният рекорд бе на Скот Кели през 2016 г., който изкара 340 дни.

Руският космонавт Пьотр Дубров пристига на МКС заедно с Ванде Хей, така че двамата ще споделят рекорда. Те ще се завърнат заедно, с трети руски космонавт, прекарал по-малко време в космоса. 

Макар да имаше притеснения за ситуацията на американеца, който ще кацне на руска територия по време на войната в Украйна, в това отношение се счита, че руснаците ще спазят принципа, че конфликтите на планетата не се пренасят в космоса. Този принцип се спазва от руския и американския екипаж на МКС, които продължават да работят като екип.

Подобни постижения всъщност се избягват - прекарването на твърде дълго време в безтегловност не е никак полезно за организма на астронавтите. Промяна в графиците за ротация на екипажа на МКС обаче обикновено води до тях, както е и в този случай.

От друга страна, рекордите са полезни за установяване на дългосрочния ефект върху човешкото тяло. Както Ванде Хей, така и Дубров ще трябва да прекарат седмици в постепенен процес на възстановяване.

Самият Ванде Хей се шегува какво ще прави като се върне на Земята:

"Планирам да съм навън възможно най-много. Имах работа на затворено 24/7 за близо година."