Говорителката на руската дипломация заяви днес, че при руския ракетен удар вчера по пристанището на Одеса, което е ключово за износа на украинско зърно, е бил унищожен обект на военната инфраструктура, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ракетите "Калибър" унищожиха с високоточен удар обект на военната инфраструктура в пристанището на Одеса", написа Мария Захарова в профила си в Телеграм в отговор на изявлението на украинския президент Володимир Зеленски, че ударите са унищожили възможността за диалог или споразумение с Москва.

Според нея е бил унищожен украински "военен катер". Тя не даде подробности и не предостави доказателства, отбелязва Франс прес.

Украйна обвини руския президент Владимир Путин, че атакувайки вчера Одеса, все едно се е "изплюл в лицето" на ООН и Турция, с чието посредничество бе подписано споразумението за подновяване на блокирания от войната износ на зърно от украинските пристанища, и е поставил под съмнение възможността за спазването му.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар обаче заяви вчера, че руски представители са отрекли пред турската страна да имат общо с атаката. "При контактите ни с Русия руснаците ни казаха, че те нямат абсолютно нищо общо с това нападение и че много внимателно и подробно проучват този въпрос, посочи вчера в изявление турският министър на отбраната. - За нас наистина е обезпокоителен фактът, че е имало такъв инцидент веднага след сключеното от нас вчера споразумение".

Според говорител на украинските военновъздушни сили две ракети са ударили територията на пристанището на Одеса, а две са били свалени от украинската противовъздушна отбрана. Украйна вчера съобщи също, че при удара е пострадала помпена станция, а складовете със зърно не са били засегнати.