Котировките на петрола се понижиха тази сутрин в Азия, обръщайки по-ранната тенденция на печалби, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Но поредицата загуби, наблюдавани напоследък, продължава - заради опасенията, че очакваното увеличение на лихвените проценти в САЩ, най-големия потребител на суровината в света, може да ограничи растежа на търсенето на гориво,

Сортът Брент с доставка през септември поевтиня с 48 цента или 0,5 на сто до 102,72 долара за барел, слизайки надолу вече четвърти ден.

Септемврийските фючърси на американския лек суров петрол понижиха стойността си с 65 цента или 0,7 на сто до 94,05 долара за барел, също надолу за четвърта сесия.

"Пазарният тон вероятно ще остане мечи (със спад на цените - бел. ред.) на фона на безпокойството, че повишенията на лихвените проценти ще намалят глобалното търсене на горива и че възобновяването на добива на част от либийския суров петрол ще смекчи затягането на световното предлагане", коментира Кадзухико Саито, главен анализатор във "Фуджитоми секюритис" (Fujitomi Securities Co Ltd.).

Служители на Управлението за федерален резерв на САЩ дадоха знак, че централната банка вероятно ще повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта на двудневното си заседание, което започва утре. Решението се очаква да бъде обявено в сряда.

Междувременно от изявление през уикенда стана известно, че Националната петролна корпорация на Либия (NOC) има за цел да върне производството до 1,2 милиона барела на ден за две седмици.