Българската браншова камара "Пътища" започва безсрочна национална стачка в сряда - 27 юли, заради хроничното недофинансиране на сектора. Това съобщиха от организацията в специално писмо до медиите, което предшества пресконференция по темата, която ще бъде дадена утре. 

Писмото на Камарата от днес е гневно и пълно с обвинения към управляващите в оставка, които показвали "тотална неспособност за държавническо поведение", давали "лъжливи обещания", и демонстрирали "неприкрито говорене за жеанието да бъдат фалирани и унищожени фирмите от пътния сектор"

Камарата твърди, че досега е направила десетки компромиси и отстъпки, за да "покажем своята отговорност към държавата и да върнем поддържането на пътната инфраструктура към необходимите нива и работещите в бранша към нормално съществуване". 

Особено впечатляващо е следното изречение:

"Неразплащането и нежеланието да се поема отговорност доведе до спиране на работата на всички инфраструктурни обекти. Престъпно е поведението в 21 век българската държава да не съумява да завърши основните си пътни артерии, заради некомпетентни “политици” и зелени рекетьори. Цената на това безхаберие е жестока, защото се измерва в загубени Човешки животи!" (б.р. - оригиналният правопис е запазен)

А то е впечатляващо, защото от него излиза, че преди идването на власт на правителството в оставка, България е успявала да завърши основните си пътни артерии. 

"Последният епизод от сагата с българските пътища беше ЕДНОЛИЧНОТО решение на Председателя на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към Народното Събрание за отмяна на заседанието, което трябваше да се проведе на 21.07.2022 г. и което трябваше да се произнесе за окончателното разплащане на вече извършени дейности и да приеме измененията в ЗОП, които да позволят индексация на цените в строителството, с цел да се завършат започнати стотици обекти, включително финансирани с европейски средства и да се предпази България от санкции и загуба на милиарди левове, така необходими за инвестиции в инфраструктурата на страната", пишат още от Камарата. 

Това е и основното искане - индексация на договорите, които вече са сключени, така че цените да покрият инфацлацията при материалите.

И завършват с изречението, написано с главни букви: "С ТОВА ЧАШАТА ПРЕЛЯ!"

Писмото завършва със следния призив: 

"Обръщаме се за подкрепа към Камарата на Строителите в България и синдикалните организации в строителството: 
     Приятели, това не е борба за парите на осем души, както манипулативно и невярно твърди един доказан нарушител на Конституцията! Това е битка за оцеляването на един цял икономически сектор и на стотиците хиляди работещи в него."