Осъществената от хунтата в Мианма екзекуция на четирима затворници, включително на бивш депутат от продемократичната партия на Аун Сан Су Чжи, представлява "крайно жесток акт". Така реагира днес правозащитната неправителствена организация "Хюман райтс уоч", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Страните членки на Европейския съюз, Съединените щати и другите правителства трябва да покажат на хунтата, че ще й се търси сметка за нейните престъпления", заяви Илейн Пиърсън, директор за Азия в организацията. Смъртното наказание в Мианма не бе прилагано от над 30 години.

Военните власти в Мианма екзекутираха четирима активисти за демокрация, обвинени в подпомагане на извършването на "терористични актове", съобщи по-рано Ройтерс, като се позова на държавни медии от страната.

Сред екзекутираните са активистът Кяу Мин Ю и бившият депутат и хип хоп изпълнителят Пьо Зеяр Тау, информира англоезичният вестник "Глоубъл ню лайт от Мианма" (Global New Light of Myanmar). Присъдите срещу тях бяха произнесени през януари и потвърдени на горна инстанция през юни. Другите двама екзекутирани са Хла Мьо Аун и Аун Тура Зау.

В началото на юни ООН, Държавният департамент на САЩ и Франция осъдиха отхвърлянето на обжалването на присъдите на осъдените.