Столична община няма право да налага фишове с глоби по собствената си наредба за организация на движението. Това реши последна инстанция - Върховният административен съд, съобщава Лекс.бг.

Практика на общината до момента е да налага до 50 лв. глоба с фиш на място за "маловажни" административни нарушения. Това се прави по Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, а не по Закона за движение на пътищата.

Така общината можеше да глобява шофьорите по свой подзаконов нормативен акт, на практика дописвайки закона. При това тази практика измества прилагането на закона - отчетът на Столичния инспекторат за 2020-та сочи, че за година са връчени 1624 фиша, но са съставени само 50 акта.

Преди година Фандъкова обяви за служба за контрол по ЗДвП Центъра за градска мобилност.

През октомври 2020 г. Администравния съд София-град постанови, че общината не може да определя кога да налага глоби с фиш. Екипът на Фандъкова обжалва и делото стигна до ВАС.

Решението не означава, че общината не може да глобява за нарушения на правилата за движение - като неправилното паркиране - но трябва да прави това по закона, а не по наредбата. Правният довод е, че Столичният общински съвет няма нормотворческа компетентност да регламентира налагането на глоби с фиш.