Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп категорично е отказал да осъди своите поддръжници за щурма на Капитолия в своя реч в деня след атаката, предадоха ДПА и Трибюн кънтент ейджънси, позовавайки се на член на комисията на Камарата на представителите, която разследва безредиците от 6 януари 2021 година.

По информация от видео, публикувано от Илейн Лурия, Тръмп е отказал да прочете няколко изречения от черновата на речта.

"Нареждам на министерството на правосъдието да гарантира, че всички нарушители ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона. Ние трябва да изпратим ясно послание – не с милост, а с ПРАВОСЪДИЕ. Правните последици трябва да са бързи и строги", били изреченията, зачертани от Тръмп.

На осмото си публично изслушване миналия четвъртък комисията за разследване на безредиците на 6 януари представи кадри, от които става ясно, че Тръмп не е искал да осъди участниците в щурма по време на самото нападение. Тя показа и клипове, на които Тръмп чете реч на 7 януари и отказва да подчертае, че те трябва да бъдат наказани. В откъсите се вижда, че Тръмп е раздразнен и обсъжда формулировките в речта с присъстващите служители, включително неговата дъщеря Иванка Тръмп. В един момент той им казва:

"Не искам да казвам, че изборите са приключили" и гневно удря с юмрук по масата.

Пат Чиполоне, главният адвокат на Белия дом, заяви пред комисията, че според него Тръмп е трябвало да изложи категорично последствията за бунтовниците.

"Според мен той трябваше да изрази много ясно, че бунтовниците трябва да бъдат преследвани и да бъдат арестувани", заяви той.

За първи път във Вашингон от напускането на Белия дом през 2021 г.

Тръмп се завърна във Вашингтон днес за първи път от напускането на Белия дом през 2021 г. и хаоса около щурма срещу Конгреса на 6 януари миналата година, предаде Франс прес.

Милиардерът се готви да говори по-късно днес пред мозъчния тръст "Институт за политика на Америка на първо място", ръководен от негови съюзници. Според източници Тръмп ще говори за политически стратегии.

Бившият президент все по-често намеква, че може пак да се кандидатира за президент.  Той твърди и, че изборите преди две години, спечелени от Джо Байдън, са били откраднати, но не привежда доказателства в подкрепа на това.

Речта си Тръмп ще произнесе няколко дни след заключенията на парламентарна комисия след серия от изслушвания, свързани с щурма на Конгреса.  По време на изслушванията беше разкрито какво се е случвало зад кулисите на атаката и какви са били опитите на бившия президент да преобърне резултата от изборите, за да остане на власт. Джо Байдън също разкритикува бездействието на Тръмп на 6 януари миналата година, за да спре привържениците си да щурмуват Конгреса.

БТА