Двамата претенденти за поста на лидер на британските консерватори и съответно за британския премиерски пост на мястото на обявилия, че подава оставка Борис Джонсън, влязоха в първи директен сблъсък снощи по време на телевизионен диспут, излъчван по Би Би Си от град Сток он Трент, в Централна Англия, обобщават световните агенции, цитирани от БТА.

В диспута участваха дипломат номер едно Лиз Тръс и бившият министър на финансите Риши Сунак, чиято оставка преди няколко седмици от правителството на Джонсън, накара и други министри да го последват и накрая принуди и премиера да обяви, че се оттегля. Тръс и Сунак останаха финалисти на вътрешнопартийна надпревара, в която от 11 кандидати, депутатите от Консервативната партия чрез няколко вота излъчиха само двама претенденти.

По време на диспута тонът бързо ескалира между Тръс и Сунак. Двамата кандидати се противопоставиха по-специално за това какви мерки ще вземат за справяне с покачващите се цени на основни стоки и услуги, което прави самият живот по-скъп в страната. Инфлацията за юни достигна 9,4 процента, което  е невиждано ниво от десетилетия.

Тръс обеща да намали драстично данъците, за да помогне на домакинствата да се справя с кризата. Тази стратегия бе определена от опонента й Сунак като безотговорна. Според него първо трябва да се овладее инфлацията, преди са се правят данъчни облекчения. Тръс обаче заяви, че подобна политика ще отведе страната към рецесията. "Увеличението на данъците пречи на растежа", каза тя. Сунак именно по времето, когато бе министър на финансите, увеличи данъците до най-високия процент от 70 години насам.

Относно перспективата Борис Джонсън да стане част от евентуално следващо правителство, Сунак заяви, че това няма да се случи, ако той го оглави. Докато Тръс първо започна да увърта по темата, но накрая заяви, че Джонсън няма да има място в нейно евентуално правителство, но би могъл да изиграе някаква роля.

Дебатът продължи един час. В края му двамата претенденти заявиха, че са готови да работят заедно в правителството.

Тръс има преднина в допитванията, но Сунак е известен като по-добър оратор от нея.

В последно време Сунак започна да прави и обещания по важни за дясното крило в Консервативната партия теми, като имиграцията, в опит да се опита да привлече електоралната база на торите, която за момента клони към Тръс. По време на дебата Сунак се впусна в дълги тиради, за да представи идеите си, монополизира думата под на моменти уморения поглед на Тръс и въпреки опитите на модераторката да го прекъсне.

По време на диспута бе засегната и темата за полемиката, породена от упреците на министърката на културата Надин Дориес към Сунак, че носел скъп костюм на "Прада", докато Тръс носела скромни обеци за 4,50 лири. Тръс заяви, че няма проблеми с начина на обилчане на Сунак и приветства неговия усет за елегантност, а той пък заяви, че предпочита да съди за хората по тяхната личност, а не по дрехите им.

Сунак често е пъти критикуван заради богатството си и е упрекван, че не е направил достатъчно, за да облекчи мъките на засегнатите от кризата домакинства.

Днес ще има втори дебат между Сунак и Тръс по телевизия "Ток Ти ви".

Победителят между дваманат ще стане ясен на 5 септември. За тях сега ще трябва да гласуват около 200 000 членове на Консервативната партия.

Проучвания след дебата от снощи показаха, че 39 процента от анкетираните 1032 души смятат, че Сунак се е представил по-добре спрямо 38 процента, които смятат, че Тръс се е представила по-добре. Сред  аудиторията на консерваторите 47 процента смятат, че Тръс се е представила по-добре спрямо 38 процента за Сунак.