Украинският Генерален щаб, западното разузнаване и анализатори отбелязват, че напредването и интензивността на руските войски в редица области са намалели, съобщава тази сутрин рускоезичният телевизионен канал "Настояшчее время".

По-рано, особено след думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че „Русия може да установи контрол над големите градове“, анализаторите отбелязаха, че Русия може да започне обкръжаването на Киев. Днес обаче Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че руските войски не могат да възобновят атаката срещу столицата поради понесените от тях загуби на подстъпите към нея.

В последните си доклади британското военно разузнаване пише, че продължаващите контраатаки на украинските сили принуждават руската армия да прехвърля значителна част от военните си да да защитават нейните линии за снабдяване и това намалява силите на фронтовата линия.

Американският Институт за изследване на войната пише в ежедневния си доклад, че украинските сили северозападно от Киев са нанесли тежки загуби на руските войски и са ги отблъснали край Харков.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна отбелязва още, че сега руските войски са концентрирали усилията си в Донбас. В момента обсаденото азовско пристанище Мариупол е подложено на жесток обстрел и е в състояние на хуманитарна катастрофа.

Хората там все още се измъкват от бомбоубежището изпод развалините в драматичния театър. Това става трудно заради непрестанната канонада, отбелязва "Настояшчее время". Институтът за изследване на войната съобщава, че руските войски продължават да завладяват територии около града и все по-често нанасят удари по жилищни райони.

Руски ракети са ударили района на летището на най-големия град в Западна Украйна, Лвов, съобщи кметът му Андрй Садовий, цитиран от сайта НВ.  Той поясни, че самото летище не е засегнато от ракетната атака. Няколко ракети са ударили завод за поддръжка на самолети. Сградата е унищожена, но няма жертви, каза Садовий. По-рано телевизия "Украйна 24" съобщи, че в Лвов са били чути поне три експлозии.

В резултат на руски артилерийски обстрел на село Нови Петровци в Киевска област вчела е загинало двегодишно дете, съобщи областната полиция, цитирана от сайта "Гордон".

За изтеклото денонощие украинската протововъздушна отбрана е унищожила 14 въздушни цели на руската армия – седем самолета, един вертолет, три дрона и три крилати ракети, съобщи командоването на Въздушните сили на Украйна.