Премиерът Кирил Петков записа кратко изявление по повод задържането на политици от ГЕРБ снощи:

"Действията на МВР вчера показват, че никой не е над закона в България. Самият аз бях разпитван и дадох своите показания. В момента текат проверки от европрокуратурата, но къде е българската прокуратура и дали най-накрая ще застане на страната на българския народ, ще видим в следващите дни. Моята роля е да дам пълна свобода на всички органи да действат съгласно законовите им правомощия. Никой не трябва да изпитва страх от истината. Само без страх от недосегаемите България наистина може да се промени."

По-късно той коментира, докато е на посещение в с. Малко Кадиево, свъзрано с интерконектора с Гърция.

"Не може да получваме сигнали от Щатите през "Магнитски"! Не може европрокуратурата да проверява... А нашата прокуратура просто я няма и само се обясняват някакви оправдания", каза премиерът.

Той се нядава, "че те вече ще направят този завой" - явно имайки предвид българската прокуратура. Защото част от сигналите били на европрокуратурата - и "не могат вече да скрият".

Относно разпита си той каза, че с разследващите са коментирали доклад на Министерството на финансите, който засяга одитната агенция по еврофондовете. Има явни факти, че, когато е бил министър Горанов, контролът не е бил достатъчно добър, уточни Петков.

"Корупцията не разграничава национални от европари. Хората, които използват корупционни практики, просто взимат за свое облагодетелстване обществени пари“, допълни премиерът.

„Искам да поздравя МВР за това, че са свободни – че не ги е страх да направят това, което по закон трябва да направят. Това е единственият начин в България да има промяна – недосегаемите да не са над закона“, заяви още Кирил Петков.