Възможни са нови парламентарни избори догодина, включително и "две в едно" - заедно с местния вот.

Такава прогноза независимо един от друг направиха политолозите Андрей Райчев и Евгений Дайнов пред БНР.

"Вероятният победител на местните избори е ГЕРБ. Те имат много добре развити структури. Докато БСП трябва да играе да не получи голямо поражение. Могат да се изкушат самите ГЕРБ да направят избори "две в едно". При добра победа на местните избори, това ще им доведе и до добра победа на парламентарните. Това е единият вариант. Вторият вариант е, ако ДПС разклати дървото. И без това дървото не се крепи много добре. Патриотичният фронт изживява някакви трудности", заяви Райчев.

"Нови избори са възможни във всеки даден момент в следващата година, както и протести, както и скандали. Няма да има стабилност, но в тази нестабилност ще са скрити възможности да си върнем държавата", посочи и Дайнов.

Според Райчев единствената партия, която е успяла да изпълни плана си през годината, е ДПС, а БСП си е правила "илюзии за дълъг мандат".

"Г-н Станишев (Сергей Станишев, бившият лидер на българската левица, б.р.) даже поиска да стане премиер, нищо от това не се случи и те са глуха опзиция в момента. ГЕРБ в никакъв случай не си изпълни плана - в смисъл, че спечели, но нямаше нищо подобно предвид - никаква широка коалиция, никаква такава странна формула, много повече гласове очакваше. Това не беше планът на ГЕРБ", смята още Райчев.

За сметка на това ДПС в началото на година взела решение да завие наляво и на запад и да си "оправи отношенията с американците и с Турция".

"Изпълниха го. Да излязат от правителството и да застанат в такава опозиция, в която да им е безопасно. И Реформаторският блок, и Патриотичният фронт получиха един голям шанс. Шансът им се състои в това, че нацията ги слуша в момента. Резултатът ще разберем на следващите избори. Те не са достатъчно големи, за да могат да налагат някакъв план на страната. Те си изпълниха своя личен план. АБВ оцеля на косъм", каза в заключение Андрей Райчев.

"Контравластта, която се опитва да открадне държавата от гражданите, е една "шайка", сглобена от алчни за власт и пари политици, неполитици, мошеници, които се смятат за предприемачи, малко медии, малко съдебна система. Това е една амалгама, която успя да подчини на своите щения доста страни по на изток от Виена", смята пък Евгений Дайнов.

По думите му все пак гражданите имали своите представители във властта в лицето на Реформаторския блок.

"През следващата година всички политически партии трябва да направят избора за себе си - те ще са на страната на гражданите или на страната на "шайката". Това е особено болезнено за партии като ГЕРБ, които са накиснати в "шайката" и в задкулисието. Най-болезнено би било за ДПС. Но като че ли в ГЕРБ донякъде си дават сметка, че свърши времето за задкулисни договорки и за това едни пари да сменят собственика си. Никакво такова разбиране няма за жалост от ДПС, които вече доста истерично искат да върнат часовника там, където беше преди 2 години", посочи Дайнов и допълни:

"Слава Богу, вече имаме представители на гражданите във властта, представени са поне донякъде от Реформаторския блок и тук ще бъде големият сблъсък - дали нашите представители ще стават все повече, дали хора, извън Реформаторския блок, ще се опитат да върнат държавата в нашите ръце, или примерно ГЕРБ, като най-голяма партия, няма да може да се освободи от миналото си и ще се стигне до разпад и нови избори".