Войната в Украйна може да отнеме 1 пункт от световния икономически растеж за година, ако отражението й върху енергийните и финансовите пазари остане трайно. Това предупреди в свой доклад Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Франс прес. Организацията отбелязва също така, че конфликтът може да тласне инфлацията нагоре с още 2,5 пункта.

Европа ще бъде най-засегнатият регион от икономическите последици от руската инвазия, допълва ОИСР. Това се обяснява с икономическите и енергийни връзки на Стария континент с Русия, което се отнася особено много за нейните съседни страни и съседките на Украйна.

Ролята на Русия и Украйна в световната икономика е слаба - 2 процента от световния БВП, както и делът на двете страни в световната търговия, отбелязва организацията. 

Двете държави обаче имат значително влияние върху световната икономика чрез тежестта им в производството на много суровини: те представляват 30 процента от световния износ на пшеница, 20 процента на царевица, минерални торове и природен газ, както и 11 процента от износа на петрол.

Генералният секретар на ОИСР Матиас Корман заяви пред журналисти, че икономическите сътресения са големи и се очаква да продължат в бъдеще.

При все това икономическото отражение от конфликта е твърде неясно и ще зависи от продължителността на войната и отговора на отделните държави, посочва институцията в доклада си. Поради несигурността ОИСР е променила модела на публикуване на годишни световни прогнози и е предпочела да направи оценка на последиците от войната върху икономиката.

Що се отнася до пшеницата, изнасяна в големи количества от Москва и Киев, евентуално пълно прекратяване на износа на двете страни би довело до засилен риск от икономически кризи в някои страни, но и на хуманитарни бедствия, със силно нарастване на бедността и глада, предупреждава организацията.

Сред най-правилните отговори на кризата ОИСР препоръчва да се отпусне целенасочена бюджетна помощ за най-засегнатите от скока на цените сектори. Според експертите на организацията това може да се финансира чрез облагане на изключителните печалби в някои страни.

БТА