Няколко настоящи и бивши евродепутати се обърнаха към Норвежкия Нобелов комитет с искане да номинират украинския президент Володимир Зеленски за Нобелова награда за мир през 2022 г. За тази цел срокът за номинация трябва да се удължи от 31 януари до 31 март, предаде украинската агенция ukrinform.

"Свидетели сме на смелостта на народа на Украйна, който устоява на тази война, водена срещу него от Руската федерация. Смелите украински мъже и жени се борят за запазването на демокрацията и самоуправлението... Хората в цяла Украйна се надигат, за да се противопоставят на силите на авторитаризма... Вярваме, че сега е моментът да покажем на народа на Украйна, че светът е на негова страна", гласи писмото.

То е подписано от 36 политици от Нидерландия, Великобритания, Германия, Швеция, Естония, България, Румъния и Словакия. Писмото е отворено за подписите и на други политически лидери до 30 март.

Политиците също така призоваха комисията "да преразгледа процедурата за номиниране за 2022 г. за Нобелова награда за мир", се казва в изявлението. 

Обявяването на тазгодишната Нобелова награда ще се състои от 3 до 10 октомври.

За Нобеловата награда за мир за 2022 г. кандидатстваха 251 лица и 92 организации.