Бомбардировката в сряда на театър в Мариупол от руски войски, според Киев, е причинила най-малко едно сериозно нараняване, но няма смъртни случаи, съобщи днес градският съвет в първата си оценка.

По-рано в интервю за "Украйна 24" Людмила Денисова каза, че още 1300 души остават в подземията на бомбардирания театър и тяхната съдба е неизвестна, каза украинският омбудсман Людмила Денисова в интервю за телевизионния канал "Украйна 24".

Вчера спасителите изведоха от бомбоубежището под разрушената сграда на театъра 130 души.

"Според състоянието в този час ни е известно, че се удаде да бъдат изведени 130 човека, но по наши данни там има още над 1 300 души, които се намират в тези подземия, в това бомбоубежище", каза тя.

Денисова допълни, че засега няма информация за състоянието им.

Спасителите продължават да работят на място. 

В Мариупол въздушна бомбардировка унищожи Драматичния театър, който беше най-голямото скрвалище за жителите на града, загубили домовете си заради руския обстрел. Поради ожесточените боеве, които се водят наблизо, спасителите дълго време не могат да стигнат до развалините, посочва украинският информационен сайт НВ.

На 17 март украринският депутат Сергей Тарута каза, че въпреки руската бомбардировка на драматичния театър в Мариупол, укриващите се там цивилни са успели да оцелеят. 

Ройтерс публикува сателитни снимки на частната американска компания "Максар текнолъджис" (Maxar Technologies), направени на 14 март. От двете страни на сградата на театъра върху асфалта има големи надписи с бяла боя на руски език: "Деца".

Украинското външно министерство заяви, че Русия целенасочено е атакувала място за масово събиране на цивилни, извършвайки военно престъпление.

Макрон: Русия трябва да вдигне обсадата на Мариупол; Путин: Украйна извършва военни престъпления 

Френският президент Еманюел Макрон изразил "сериозна загриженост" за нападението срещу театъра в разговор с руския си колега Владимир Путин. Макрон подчертал, че Кремъл трябва да предприеме конкретни мерки по вдигане на обсадата около Мариупол, да осигури хуманитарни коридори и веднага да прекрати огъня.

Путин изтъкнал, че Украйна е извършила "множество военни престъпления" и уточнил, че руската армия прави "всичко възможно" да не атакува цивилни.