"Демократична България" ще отправи предложение на "Продължаваме промяната" за съвместно явяване на изборите. Това заяви съпредседателят на формацията Христо Иванов.

“Демократична България се опита да застане на страната на отговорността и здравия разум и с този капитал ще се явим на избори. Това е логично при много голямото електорално припокриване, което има при нас.

Ако все пак мислим за хората, които трябва да представляваме, сме длъжни да им осигурим възможност да не се делят. Да, ще направим такова предложение", каза той.

Като проява на тежка неадекватност и безотговорност определи съпредседателят на “Демократична България” провала на възможността за съставяне на правителство в рамките на настоящото Народно събрание.

"Нашата оценка е, че това е резултат от партиен егоизъм, страшно дребнаво отношение към политиката в България на фона на големите предизвикателства пред страната. Тежка неадекватност и безотговорност", коментира Иванов, след като стана ясно, че няма подкрепа за предложената управленска програма и БСП в четвъртък ще върне мандата.

"Питам се как една предизборна кампания ще извади българската политическа система от това състояние. Дори войната и всички много тежки ефекти от нея не накараха българската политическа система да се отрезви", изрази учудването си той.

Христо Иванов изрази загриженост от липсата на отговорно поведение в играчите на политическата сцена предвид предизвикателствата пред страната в следващите месеци и опасностите, които е изправена България.

"Не виждам достатъчно уплашени хора в българския политически живот. Виждам хора, които ни занимават със собствените си емоции и собствените си комплекси, с тежки дребнотемия. Но не виждам достатъчно стреснати хора от това, което се случва в света около нас и с България. Това ме прави много загрижен", коментира той.
 

Премиерът Кирил Петков коментира темата преди дни. От думите му се разбра, че ПП няма да се яви задно с "Демократична България", но ще си партнира с дясната коалиция след вота. Въпросът не се повдига сега и е коментиран отдавна между двете политически сили, като още тогава от ПП са заявили, че искат сами да се явят на избори.