Правителството на Филипините се отказа от сделка за закупуване на шестнадесет руски военнотранспортни хеликоптера поради опасения от налагане на санкции от страна на Съединените щати, обявиха филипински официални представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Бившият министър на националната отбрана Делфин Лорензана обяви вчера вечерта, че е прекратил сделка на стойност 12,7 милиарда филипински песо (227 милиона долара) за закупуване на хеликоптери "МИ-17". Решението Лорензана е взел миналия месец и е получило одобрение от тогавашния президент Родриго Дутерте преди приключването на мандата му на 30 юни.

"Възможно е да получим санкции", заяви Лорензана пред АП, говорейки за възможните начини Вашингтон да демонстрира недоволството си от финализиране на сделката с Русия на фона на влошаващите се отношения между САЩ и тази страна. Той допълни, че американски представители по сигурността са били в течение за решението на Манила и е възможно да предложат подобни хеликоптери за нуждите на филипинската армия.

Филипинският посланик във Вашингтон Хосе Мануел Ромуалдес коментира от своя страна пред АП, че сделката е била прекратена поради опасност азиатската островна държава да попадне под ударите на американски федерален закон, с който се налагат санкции на противници на Щатите.

Според представител от армията на Филипините, тъй като договорът с Русия вече е бил подписан, това означава задействане на "процедура по прекратяването му". Руската страна би могла да оспори това действие, но шансът правителството да преосмисли решението си е минимален, допълни същият представител, пожелал да запази анонимност. 

Споразумението, подписано през ноември, трябваше да осигури на Филипините доставка на първите хеликоптери на руската компания "Совтехноекспорт" след две години.

БТА