Парламентът обсъди доклада на Временната комисия за проверка на обстоятелствата довели до спиране на природния газ от "Газпром експорт" и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз" ЕАД.

Основна тема по време на дебата бе на каква позиция са партиите по повод плащането в рубли на "Газпром" и въобще за газовата ни зависимост от Русия.

"Вие казвате, че ако зависеше от вас бихте платили в рубли. Това мнение се прокрадваше от ГЕРБ, сега сте го написали в точка. Кажете ми друга държава, която да плаща газа в рубли.

Трябва да е ясно кой с какви позиции отива на избори. Това сте го написала като точка. Това е капан. Вижте какво става със "Северен поток". От "Демократична България" ще търсим алтернативни доставки".

Това заяви Мартин Димитров от "Демократична България". От ГЕРБ му отговориха веднага.

"Аз съм първият човек, който ще ви каже трябва да се отървем от руския газ", контрира Даниел Митов от ГЕРБ.

И допълни:

"Има едни държави на север. Има вариант да изпълняваме договора както са решили - не в рубли, а в долари и междувременно търсим решение за алтернатива. Аз не казвам, че това трябваше да направи България. Казвам, че трябваше решение на министерския съвет да се знае какво се прави. Начинът на действие е бил безотговорен".

Йордан Цонев (ДПС) също възрази на Димитров.

"Диверсификацията е правилния път за нас, трябва да търсим алтернативните доставки. Това, че имаме обща позиция по темата зависимост от руските енергийни доставки не ни прави задължени да приемаме безобразия.

Ако ще правим алтернативни доставки на друг газ, който е руски газ, това не е решението. Трябват ни и алтернативни пътища. По въздуха още не е измислено. Всичко друго са лъжи.

Аз съм наясно, че този кабинет тръгна с лъжи. Лъжа на гърба на българския бизнес - е чак толкова не трябва да се съгласяваме", каза Цонев.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова избои заслугите на ГЕРБ за диверсификацията.

"Докато той си говори, други проектираха, финансираха и започнаха изграждането на газовата връзка. Докато вие само си говорите, господин Димитров други направиха България да е съдружник в LNG терминала в Гърция", каза Атанасова.

Димитров отговори:

"Правителствата на ГЕРБ и Борисов подмениха всички компресорни станции с реверсивни такива. Моля ви се да не споменавате газовата връзка с Гърция - тя трябваше преди 12 години да е почната.

Суецкият канал е построен с лопати за 10 години. Ако нямаше ново правителство, тази газова връзка никога нямаше да бъде направена".

Докладът не бе приет. С 94 гласа "за", 70 "против" и 48 "въздържал се" парламентът го отхвърли. Докладът е подписан с особено мнение от шестима от членовете на комисията - представители на управляващата коалиция. В подкрепа на документа гласуваха от ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и един депутат от "БСП за България".