Лекарката от американския щат Индиана, която направи аборт на 10-годишно момиче от Охайо, забременяло след изнасилване, се защити от обвиненията в първото си тв интервю, съобщава "Индипендънт".

Акушер-гинеколожката д-р Кейтлин Бърнард беше силно атакувана от политици републиканци и представители на десни медии, които поставиха под съмнение какво действително се е случило.

"Ситуациите, в които се оказват хората, които се нуждаят от грижа, свързана с абортиране, са сред най-тежките случаи, които може да си представите. Затова и ние, като лекари, трябва да сме в състояние да предоставим такава помощ без да ни се пречи. Медицинските решения трябва да се вземат между лекаря и пациента", каза тя в интервю пред Си Би Ес.

Тя беше попитана дали е била заплашвана, докато е изпълнявала професионалните си задължения.

"Да. Вместо абортът да е част от медицинската грижа, а той често е животоспасяваща процедура, сега се използва, за да се създават политически и междуличностни разделения между хората", отбеляза още лекарката.

Д-р Бърнард прекъсва бременността на 10-годишното момиче само дни след противоречивото решение на Върховния съд, което отмени действието на съдебното дело "Роу срещу Уейд" и така даде възможност всеки щат да прокарва и приема собствено законодателство по въпроса.

27-годишният Джерсън Фуентес е арестуван по подозрение за изнасилване на малкото момиче в Охайо. Там абортът вече е забранен при бременност, която е след 6-ата седмица.

След като изнасиленото дете отива за процедурата в Индиана, където абортът е все още разрешен до 22 седмица в определени случаи, д-р Бернард е тежко нападната от консерваторите, в това число и от главния прокурор на щата Индиана Тод Рокита.

Той обяви, че ще започне разследване за действията на лекарката. Сега тя го съди за набеждаване.

По-рано д-р Бърнард написа във "Вашингтон пост", че е "разтревожена, гневна и отчаяна" заради дебатите в САЩ около абортите.

"Животът стана труден - за мен и семейството ми", добави тя.

"Наричаха ме лъжкиня. Поставяха под въпрос моята медицинска почтеност и етиката ми. И то по национална телевизия от хора, които никога не са се срещали с мен", разказа още гинеколожката.