"Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата. Укриват се документи за повдигане на обвинение. Прикриват се сведения, всеобщо известни и достояние на европейската прокуратура. В България независима прокуратура няма - тя се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, обвинени в корупция."

Това заяви премиерът Кирил Петков на изненадващ брифинг в Министерския съвет, за който покана явно са получили само отбрани медии, защото Клуб Z не получи съобщение за това събитие на редакционната електронна поща, както обикновено. Брифингът, обявен за 23 ч, изправи на нокти националните телевизии, защото започва едва в 23,30 ч и медиите се чудеха какво да правят с програмата си.

"По този казус работи в момента и европейската прокуратура. Сега има паралелна европейска структура, на която ние вярваме много повече, така че ще има много ясна информация на ниво ЕС как те действат. Факт е, че много хора казват, че България е превзета държава. Ние обаче вярваме, че това няма да е в бъдеще. Ще направим всичко, за да е България една свободна европейка държава. Битката е започнала и ще работим с всички инструменти в Европа, за да преместим България на следващото ниво. Съжалявам, че прокуратурата се изложи така тази вечер", добави още Кирил Петков.

 

 "Дали прокуратурата иска да се разкрият престъпленията в нашата страна или не? Дали прокуратурата упражнява конституционните си правомощия или търси възможност да избегне търсене на отговронст от тези лица. 

За Горанов има констатация на АДФИ, че по отношение на хазартната комисия има вреди на фиска от над 550 млн. лв. Пита се в задачата какво е направила прокуратурата в този случай? Преди да се снабдим ние с този доклад, се оказа, че той е изпратен още миналата година. Тези доклади са писмени доказателствени средства и могат да се използват директно в наказателния процес. Този доклад присъства в материалите, които изпратихме и се чудя защо прокуратурата каза, че в преписката няма доказателства?", заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

Според вътрешния министър било логично да се вземе мярка за неотклонение 72 часа, когато е петък.

Междувременно началничката на кабинета на премиера - Лена Бориславова, написа във фейсбук: "Току-що българската прокуратура укри данни от българския народ, за да не си свърши работата … за пореден път."

Зам.-министър на Христо Иванов: Имам огромен логически проблем

"Имам огромен логически проблем след като изслушах брифинга в Министерски съвет.
Не мога да разбера: имало ли е достатъчно доказателства за привличането на лицата в качеството на обвиняеми, или тепърва те трябва да се събират, защото това е началото на разследването?", това написа във фейсбук авторитетният юрист Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, който бе зам.-министър на Христо Иванов с ресор "наказателна политика".


Понеже бяха изказани и двете твърдения, а те са взаимно изключващи се, добавя той.


Да се поставя в центъра на правния проблем имало ли е предложения на разследващите до прокурора за привличането на лицата в качеството на обвиняеми просто не е сериозно. И да е имало, и да е нямало, това нищо не променя по същество.
Важното е наличието или липсата на достатъчно доказателства за извършено престъпление, а не кой какво предложение направил. Ако доказателства няма и трябва тепърва да се събират, правно основание за задържане във връзка с извършено престъпление няма, продължава юристът. 

 

 

Малко преди брифинга в МС Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който е и лекар на Борисов, каза пред БНТ, че бившият премиер е с хипертонична криза - има кръвно 180 на 120 и висок пулс, като в това състояние е бил и в ареста.