"Не сме говорили за военна подкрепа в Украйна".

Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

България ще продължи да прави всички възможно, за да подкрепи Украйна в тази война, но бидейки толкова близо до конфликта, военна помощ към Украйна няма да бъде възможна, каза още Петков.

Той отбеляза, че страната ни е изпратила единствено хуманитарна помощ към зоната на военните действия, както и че полага усилия за максимална подкрепа на идващите у нас бежанци. 

Премиерът изрази притеснение за ситуацията в Молдова, която граничи с Украйна и също не е част от ЕС и НАТО.

"Те са малка страна. В момента 5% от тяхното население вече са украински бежанци. Тяхната износна търговия е намалена, защото войната не им дава възможност да достигнат до техните клиенти", отбеляза Петков пред Остин. "България беше много силен глас на масата на европейските лидери, на която защитихме, че пътят на Молдова към ЕС трябва да бъде споменат в декларацията", каза Кирил Петков.

Той отбеляза още, че в Молдова има и голямо българско малцинство, което трябва да бъде защитено. 

Петков обясни, че двамата с Остин са говорили за подсилване на нашата бойна група, на която сме водеща страна.

"След като Русия започа тази война българското правителство има ясна задача да усили нашите защити. Българското общство може да бъде спокойнно, защото сме съюзници", каза Петков.

И допълни:

"Работим заедно по източния фланг, нищо друго не е дискутирано. Америка е НАТО, България е НАТО".

Петков благодари за това, че в този критичен за света момент САЩ показва истинска съюзна подкрепа към България.

"Специално искам да благодаря, че САЩ първи отговориха на нашите искания за подсилване на бойната група, на която сме водеща страна в многофункционален елемент. САЩ се съгласиха да предоставят една рота страйкър", обяви премиерът.

Той каза, че ще предложи нейният командир да е българин. 

"Войната, която Путин започна, поставя цяла Европа в риск. За съжаления няма нито една държава, която може да живее с илюзията за пълна сигурност. Никой не може да се защитава сам. Нашата сигурност е в колективната отбрана с НАТО", заяви премиерът Петков. 

Лойд Остин допълни, че разговорът е бил "относно непровокираната атака на Русия срещу Украйна".

"Създаването на мултинационална бойна група, която ще бъде ръководена в България, е много важна стъпка и ние напълно я подкрепяме. Подкрепяме България за лидерството", заяви Остин.

Той подчерта, че подобряването на военната готовност на България и оперативната съвместимост с НАТО са от изключително голямо значение, тъй като Европа е изправена пред голямо предизвикателство в сферата на сигурността.

"Ето защо САЩ продължават да стоят редом до България и до нашите съюзници от НАТО. Продължаваме да работим заедно за траен мир в Европа", отбеляза още Остин.