Лидерката на БСП Корнелия Нинова бе изключително остра към президента Румен Радев в изказване, направено, след като БСП върна третия мандат за съставяне на правителство. Нинова престоя при президента само няколко минути, след което, видимо изнервена, го упрекна, че е част от групата, свалила правителството на Кирил Петков.

"Като мандатоносител направихме всичко по силите си. Не го направихме само на думи. Изготвихме програма. ГЕРБ, "Има такъв народ", ДПС, "Възраджане" с цинична безотговорност хвърлиха държавата в хаос", каза Нинова.

Според нея от думите на президента е станало ясно, че той няма да удължи работата на Народното събрание, за да бъде избран нов председател на КЕВР.

"Президентът не е спрял да критикува това правителство от първия ден. Смятаме, че той е част от тази група, която свали действащото правителство. В БСП проявихме най-висока степен на отговорност", каза Нинова.

Тя коментира обвиненията на президента, че правителството оставя хаос в енергетиката.

"Препоръчваме му да обърне тази критика към "Има такъв народ". Те излъчиха министър на енергетиката. Аз лично предупреждавах - не спирайте преговорите с "Газпром". Трябва да се намерят алтернативни доставки. Предупредихме, борихме се, осигурихме компенсации на домакинствата и бизнеса.

Оттук нататък отговорността е в президентската институция. Президентът да не се оправдава с наследство, а да назначи министри, които да се справят", каза още Нинова.

Тя заяви, че БСП влиза в тези избори с чисто лице и за пореден път посочи 22 млрд. лв., дадени за социални политики.

"Ние знаем какво трябва да се случи. Готови сме с летящ старт в следващия парламент да започнем. Нов председател на КЕВР не може да се избере за два дни.

Аз издигнах Румен Радев персонално. Той дължи първи си мандат на БСП. Гражданите да оценят неговата работа като президент", добави соцлидерката.

Тя коментира и слуховете, че членове на БСП ще участват в служебното правителство.

"Ще вземе някои представители на социалистите зад гърба ни. Никой не се е обърнал официално към нас като партия. БСП не участва в този кабинет", категорична бе Нинова.

По отношение исканията на бизнеса за компенсации тя заяви, че досегашното правителство е гарантирало такива. Но отговорността вече била на президента, ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане".